Κορυφώνεται η προεκλογική αντιπαράθεση στην Κύπρο, στον απόηχο της τηλεοπτικής αναμέτρησης των τριών επικρατέστερων υποψήφιων για την προεδρία.

Ο εκπρόσωπος του κεντροδεξιού υποψηφίου προέδρου, Ν. Αναστασιάδη, Τάσος Μητσόπουλος, δήλωσε ότι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ κατά τη διακαναλική αναμέτρηση «απέδειξε με συγκροτημένο και νηφάλιο λόγο, ότι έχει το όραμα, το σχέδιο και την πολιτική βούληση, για εθνική συνεννόηση και συλλογική δράση για να βγει το κυπριακό από το σημερινό τραγικό αδιέξοδο» .

Ο Τ. Μητσόπουλος είπε ότι η επιλογή που προτείνει ο κ. Λιλλήκας «επενδύει στο διχασμό και τη διαίρεση του λαού μέσω της άκρατης παρελθοντολαγνείας, της λασπολογίας και του διπλωματικού κουτσομπολιού».

Για τον Μαλά ανέφερε ότι « επιβεβαίωσε την απειρία του για το πώς λειτουργούν οι διεθνείς σχέσεις και την έλλειψη ουσιαστικής και σφαιρικής γνώσης του κυπριακού και της διαπραγματευτικής διαδικασίας».

«Ο τόπος έχει ανάγκη από έναν πρόεδρο ικανό να συμβάλει στην εθνική συνεννόηση και ο Σταύρος Μαλάς μπορεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Επιτελείου του, Τάκης Χατζηγεωργίου, επικρίνοντας τις θέσεις που εξέφρασαν για το κυπριακό, οι Αναστασιάδης και Λιλλήκας.

«Ο κ. Αναστασιάδης αποφεύγει να πει τι υποστηρίζει, γιατί αν το πει λίγοι θα τον ακολουθήσουν», υποστήριξε ο Τ. Χατζηγεωργίου, ενώ για τον κ. Λιλλήκα σημείωσε ότι «εμφανίστηκε μονότονος, με θέσεις και απόψεις που οδηγούν σε νέες περιπέτειες».

Από την πλευρά του, ο υ υποψήφιος πρόεδρος Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε ότι στην χθεσινή τηλεοπτική συζήτηση με τους αντιπάλους του κατέθεσε «μια ολοκληρωμένη πρόταση για τον τρόπο διαχείρισης του Κυπριακού».

Εξάλλου, σε γραπτή δήλωση του αναφέρει ότι η πρόταση του στηρίζεται στους ακόλουθους άξονες:

– Πρώτος άξονας είναι η δημιουργία με νόμο Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στα πρότυπα του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Θα υπάρχει συμμετοχή των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, αλλά ταυτόχρονα θα υπάρχει δυνατότητα αξιοποίησης εμπειρογνωμόνων και δεξαμενών σκέψεως για τη διαμόρφωση ολοκληρωμένης στρατηγικής, αλλά και τη συνεχή μελέτη των διεθνών εξελίξεων και της πολιτικής της Τουρκίας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής μας. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας είναι αυτό που θα ετοιμάσει ένα πλαίσιο λύσης, το οποίο θα καταθέσουμε στις συνομιλίες και μέσα στο πλαίσιο λύσης αυτό δεν θα υπάρχουν οι διαχρονικές μας υποχωρήσεις.

– Δεύτερος άξονας είναι η παράλληλη και ταυτόχρονη διαπραγμάτευση. Πρέπει να γίνει ταυτόχρονη διαπραγμάτευση με την τουρκοκυπριακή ηγεσία για κατοχύρωση εκείνων των δικαιωμάτων και ελευθεριών που αφορούν τους Τουρκοκύπριους μέσα από τη λύση, αλλά ταυτόχρονη και παράλληλη διαπραγμάτευση με την Τουρκία για τα ζητήματα που αφορούν αποκλειστικά και μόνο την Τουρκία, που είναι η αποχώρηση στρατευμάτων, εποίκων, κατάργηση εγγυήσεων και πνευματικών δικαιωμάτων.

– Τρίτος άξονας είναι η διαμόρφωση στρατηγικών συμμαχιών στη βάση του Φυσικού Αερίου, αλλά και αξιοποιώντας τη γεωστρατηγική θέση της Κύπρου. Έτσι ώστε να αναβαθμίσουμε τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας και να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική μας θέση, συγκλίνοντας τα συμφέροντα μεγάλων δυνάμεων, φίλων χωρών, για να μπορούν να μας στηρίξουν και εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας.

– Τέταρτος άξονας είναι η ενίσχυση και αναβάθμιση του ρόλου της Κύπρου εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνει η ΕΕ και αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνει η αίτηση ένταξης της Τουρκίας.

– Πέμπτον η όλη στρατηγική θα εστιάζει στο να δημιουργήσει πολιτικό κόστος πάνω στην Τουρκία, μεγαλύτερο κόστος για την κατοχή από το όφελος που έχει από αυτήν.