Το κοινό γνώρισμα των τριών βασικών υποψηφίων- του Νίκου Αναστασιάδη, του Σταύρου Μαλά και του Γιώργου Λιλλήκα- των προεδρικών εκλογών της 17ης Φεβρουαρίου είναι ότι διεκδικούν για πρώτη φορά το ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μεγαλύτερος στην ηλικία- 67 χρονών- και η πιο «παλιά καραβάνα» στην πολιτική, είναι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος γεννήθηκε στο χωριό Πέρα Πεδί της επαρχίας Λεμεσού, στις 27 Σεπτεμβρίου 1946.

Δεύτερος στην ηλικία- 53 χρονών- αλλά και στον πολιτικό στίβο, είναι ο Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος γεννήθηκε στην Παναγιά της Πάφου, την 1η Ιουνίου του 1960.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο «βενιαμίν» των υποψηφίων είναι ο Σταύρος Μαλάς, 46 χρονών, ο οποίος γεννήθηκε στον Άγιο Σέργιο της κατεχόμενης σήμερα Αμμοχώστου, στις 10 Ιουνίου 1967. Το «ντεμπούτο» στην πολιτική το έκανε το 2011, όταν διορίστηκε υπουργός Υγείας από τον Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια.

Το 2004, ο Νίκος Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ τάχθηκαν υπέρ του σχεδίου Ανάν για λύση του Κυπριακού. Ανάλογη, ήταν και η θέση του κ. Μαλά, ενώ ο μόνος αντίθετος στο σχέδιο ήταν ο Γιώργος Λιλλήκας.

Πρώτος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, τον περασμένο Μάρτιο, ο Ν. Αναστασιάδης, ακολούθησε τον Απρίλιο, ο Γ. Λιλλήκας και τον Ιούλιο, το ΑΚΕΛ με συνεδριακή απόφαση αποφάσισε να διεκδικήσει τις εκλογές με τον Σταύρο Μαλά.

Ο Νίκος Αναστασιάδης είναι ιδρυτικό μέλος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) και θεωρείται «πολιτικό παιδί» του ιδρυτή του κόμματος και πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη.

Διατέλεσε αντιπρόεδρος και πρόεδρος της νεολαίας του ΔΗΣΥ και πρώτος αντιπρόεδρος του κόμματος, το 1990- 95. Στις 8 Ιουνίου 1997, εξελέγη πρόεδρος του ΔΗΣΥ και επανεκλέχθηκε το 1999, το 2003, το 2007 και το 2012. Πήρε για πρώτη φορά μέρος στις βουλευτικές εκλογές του 1981 και εξελέγη βουλευτής του ΔΗΣΥ στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού, αξίωμα στο οποίο επανεξελέγη το 1986, το 1991, το 1996, το 2001, το 2006 και το 2011.

Συμμετείχε στις συνεδριάσεις και Συνελεύσεις Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), της Ευρωπαϊκής Δημοκρατικής Ένωσης (ΕΔΗ) και της Διεθνούς Δημοκρατικής Ένωσης ( ΔΔΕ).

Σύμφωνα με το επίσημο βιογραφικό του, σημαντικό ρόλο στη ζωή του είχαν οι γονείς του και, ιδιαίτερα, η παρουσία του πατέρα του. Σημειώνεται ότι οι αντίπαλοι του κ. Αναστασιάδη και, ιδιαίτερα, το ΑΚΕΛ, τον κατηγορούν ότι ο πατέρας του, ως αστυνομικός, στο πραξικόπημα του 1974, είχε αναλάβει την αστυνομική διεύθυνση Λεμεσού.

Ο υποψήφιος Πρόεδρος σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και, το 1971, ύστερα από σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, πήρε μεταπτυχιακό δίπλωμα στο ναυτικό δίκαιο.

Από το 1972, ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου στο Δικηγορικό Γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδης & Συνέταιροι, στη Λεμεσό.

Ο Νίκος Αναστασιάδης παντρεύτηκε, το 1971, την Άντρη Μουστακούδη. Το ζεύγος Αναστασιάδη έχει δύο κόρες και τέσσερα εγγόνια.

Αναμείχθηκε στον συνδικαλισμό από τα μαθητικά του χρόνια. Είχε, επίσης, ενεργό ανάμειξη στο φοιτητικό συνδικαλιστικό κίνημα και ήταν ιδρυτικό μέλος της νεολαίας της Ένωσης Κέντρου, επί προεδρίας Γεωργίου Παπανδρέου. Ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φοιτητικού Συλλόγου «Θέμις» της Νομικής Σχολής.

Ο Γιώργος Λιλλήκας είναι το τέταρτο παιδί της εξαμελούς αγροτικής οικογένειας του Γιάννη και της Σοφίας Λιλλήκα. Είναι νυμφευμένος με τη Βαρβάρα Πετροπούλου, με την οποία έχει αποκτήσει έναν γιο, τον Ορφέα. Το 1980, μετά τη στρατιωτική του θητεία, μετέβη στη Γαλλία για σπουδές στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών (IEP) της Λυών.

Αποφοίτησε, το 1984, με το Δίπλωμα Πολιτικών Επιστημών. Τον ίδιο χρόνο, απέκτησε και το Δίπλωμα Ειδικών Σπουδών για τον Αραβικό Κόσμο από το Κέντρο Μελετών Μέσης Ανατολής και το Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών.

Συνέχισε τις σπουδές του στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών (IEP) της Γκρενόμπλ, από το οποίο απέκτησε το Διδακτορικό Κύκλου Εμπεριστατωμένων Σπουδών στις Πολιτικές Επιστήμες (D.E.A), το 1985.

Από το 1985 μέχρι το 1987, παράλληλα με την προετοιμασία της διδακτορικής του διατριβής, συμμετείχε στο Ερευνητικό Κέντρο Ιστορικής Πολιτειολογίας (Centre de Politologie Historique) του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS). Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στη Γαλλία, ήταν δραστήριο μέλος του Συλλόγου Κυπρίων Φοιτητών της Λυών.

Ο Γιώργος Λιλλήκας έκανε την «παρθενική» του εμφάνιση στα κοινά, κατά την προεκλογική περίοδο των προεδρικών του 1988, όταν εντάχθηκε στο επιτελείο του τότε υποψηφίου Γιώργου Βασιλείου. Με την εκλογή του τελευταίου, τον οποίο υποστήριζαν ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ, ο Γιώργος Λιλλήκας διορίζεται ειδικός σύμβουλος του Προέδρου.

Στο τέλος του 1989, ανέλαβε γενικός γραμματέας της Νέας Γενιάς, στον νεοσύστατο τότε Κεντρικό Φορέα Νεολαίας. Από τη θέση αυτή παραιτήθηκε τον Δεκέμβρη του 1992, για να εργαστεί για την επανεκλογή του Γιώργου Βασιλείου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ο οποίος έχασε τις εκλογές του 1993 από τον Γλαύκο Κληρίδη. Το 1996, ο Γιώργος Λιλλήκας αποδέχθηκε την πρόταση του ΑΚΕΛ για να κατέλθει στις βουλευτικές, συμμετέχοντας στο ψηφοδέλτιο ΑΚΕΛ Αριστερά- Νέες Δυνάμεις, ως μέλος των Νέων Δυνάμεων.

Εξελέγη βουλευτής και επανεξελέγη το 2001. Το 2003, εργάστηκε για την εκλογή του Τάσσου Παπαδόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, τον οποίο στήριζαν, από κοινού, το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ και το Κίνημα Οικολόγων.

Μετά την εκλογή του Τάσσου Παπαδόπουλου στην Προεδρία, ο Γιώργος Λιλλήκας διορίστηκε υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. Το 2004, κατά την περίοδο του δημοψηφίσματος, πρωτοστάτησε στην εκστρατεία απόρριψης του Σχεδίου Ανάν. Δύο χρόνια μετά, ο Τάσσος Παπαδόπουλος του ανέθεσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Τον Ιούλιο του 2007, με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Δημήτρη Χριστόφια ως αντιπάλου του Προέδρου Τ. Παπαδόπουλου στις προεδρικές εκλογές του 2008, παραιτήθηκε.

Σε αυτές τις προεδρικές, υποστήριξε, μαζί με ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγους, τον Τάσσο Παπαδόπουλο, αλλά Πρόεδρος αναδείχθηκε ο Δημήτρης Χριστόφιας, τότε γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ.

Στον επαγγελματικό τομέα, το 1993, ο Γιώργος Λιλλήκας, από κοινού με τη σύζυγό του Βαρβάρα, ίδρυσαν την εταιρεία Marketway, από την οποία αποχώρησε το 2003, όταν διορίστηκε υπουργός.

Από το 2008 διευθύνει μια νέα εταιρεία, την BlueTree Consultants, η οποία παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στον τομέα των Διεθνών Επενδύσεων, κυρίως σε αγορές του εξωτερικού. Από το 2010, είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Arch Capital Group, ομίλου εταιρειών εισηγμένου στο χρηματιστήριο Nasdag, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τομέα των ασφαλειών και αντασφαλειών.

Ο Σταύρος Μαλάς είναι παιδί του Διονύση Μαλά- αγωνιστή της ΕΟΚΑ και στενού συνεργάτη του αρχιεπισκόπου Μακαρίου- και της Ορθοδοξίας Μούσκου, αδελφής του ήρωα Χαράλαμπου Μούσκου και εξαδέλφης του αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Από το 1994, είναι νυμφευμένος με την εκπαιδευτικό Ζαχαρούλα Μαλά, με την οποία απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Με την τουρκική εισβολή, έφυγε πρόσφυγας με την οικογένειά του στην Πάφο, όπου πέρασε τα μαθητικά του χρόνια. Με τη λήξη της στρατιωτικής του θητείας, φοίτησε στο University College of London, αποκτώντας διαδοχικά πτυχίο και διδακτορικό στη Γενετική, με σειρά υποτροφιών.

Ακολούθως, εργάστηκε ως ερευνητής για επτά χρόνια στο Ιατρικό Ερευνητικό Συμβούλιο του Imperial College of London. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Λονδίνο, είχε ενεργό συμμετοχή στα δρώμενα της εκεί κυπριακής παροικίας.

Το 200, επέστρεψε στην Κύπρο και ίδρυσε ερευνητική ομάδα στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου. Από το 2002, διατέλεσε εθνικός εκπρόσωπος της Κύπρου σε πολλές επιτροπές κατάρτισης πολιτικής στον τομέα των βιοϊατρικών ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η προσφορά του αυτή αποτέλεσε και το έναυσμα της συνεργασίας του, ως ειδικού συμβούλου σε θέματα υγείας, με την πρώην επίτροπο Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανδρούλα Βασιλείου. Το 2006, βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας για την καλύτερη επίδοση σε εξασφάλιση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων έρευνας από το πρόγραμμα «Συνεργασία» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το 2008, εξελέγη πρώτος πρόεδρος των εκπροσώπων των κρατών- μελών της ΕΕ στην ευρωπαϊκή κοινοπραξία Innovative Medicines Initiative. Επίσης, διατέλεσε ακαδημαϊκός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κύπρου και του University College of London για εκπόνηση διδακτορικών διατριβών από υποψηφίους διδάκτορες.

Πολιτικά, ο Σταύρος Μαλάς βρισκόταν στον χώρο του εξωκοινοβουλευτικού κόμματος των ΕΔΥ. Πριν από μερικές μέρες, ο γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε ότι ο κ. Μαλάς δεν είναι μέλος του κόμματος.

Υπουργός Υγείας διορίστηκε από τον Πρόεδρο Δ. Χριστόφια τον Αύγουστο του 2011, μετά τη φονική έκρηξη στο Μαρί. Από τη θέση του υπουργού παραιτήθηκε τον Νοέμβριο, για να διεκδικήσει τις προεδρικές εκλογές.

Για πρώτη φορά στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπάρχει στις προεδρικές, γυναικεία παρουσία και μάλιστα από δύο υποψήφιες, την Πραξούλα Αντωνιάδου και την Μακαρία- Άντρη Στυλιανού.

Η Πραξούλα Αντωνιάδου- Κυριακού, είναι πρόεδρος του εξωκοινοβουλευτικού κόμματος των Ενωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ)- είχε ταχθεί υπέρ του σχεδίου Ανάν- και διατέλεσε υπουργός Εμπορίου στην κυβέρνηση Χριστόφια, από τον Αύγουστο του 2011 έως τα μέσα Μαρτίου του 2012. Η κ. Αντωνιάδου βρέθηκε εκτός υπουργικού σχήματος, υποβάλλοντας- όπως είχε δηλώσει ο πρόεδρος Χριστόφιας- την παραίτησή της, την οποία ο ίδιος έκανε αποδεκτή. Ωστόσο, η ίδια, σε επιστολή με ημερομηνία 18 Μαρτίου 2012, που απέστειλε προς τον Πρόεδρο Χριστόφια, απαντώντας σε επιστολή του, τόνιζε ότι «σε καμία περίπτωση, δεν έχω υποβάλει την παραίτησή μου προς εσάς». Στην ίδια επιστολή άφηνε αιχμές για υπόσκαψή της από μέλη της διυπουργικής επιτροπής για το φυσικό αέριο.

Τον περασμένο Οκτώβριο και μέχρι το τέλος του χρόνου η κ. Αντωνιάδου μαζί με τον δημοφιλή τραγουδιστή Δάκη εμφανίστηκε στο φιλανθρωπικό show του Mega Κύπρου «DanSing for You2» όπου κατέλαβαν τη δεύτερη θέση.

Εξάλλου, την περασμένη βδομάδα, η κ. Αντωνιάδου, λίγες μέρες πριν από την επίσημη υποβολή της υποψηφιότητας της, αποφάσισε να εμφανιστεί και στο σανίδι. Μετά την πρεμιέρα του έργου «Γηροκομείον τα Σεραφείμ» στο θέατρο «Ανεμώνα» η υποψήφια πρόεδρος έκανε πρόταση στον σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή Ανδρέα Τηλεμάχου να συμμετάσχει και η ίδια στην παράσταση.

Η κ. Αντωνιάδου σπούδασε οικονομικά στο London School of Economics and Political Science, όπου απέκτησε πτυχιακό και μεταπτυχιακό τίτλο (BSc. Economics, MSc. Economics). Είναι επίσης απόφοιτος της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας (English School).

Διατέλεσε διευθυντικό στέλεχος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, όπου υπηρέτησε για 24 χρόνια. Aποτελεί μέλος της ομάδας των τριών γυναικών οικονομολόγων, που εκπόνησαν τις βραβευμένες μελέτες για τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από την επανένωση της Κύπρου.

Ως πρόεδρος των ΕΔΗ, έχει αναπτύξει σχέσεις και δράση στην πολιτική οικογένεια των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων Δημοκρατών. Συμμετέχει επίσης, σε τακτική βάση, στις συναντήσεις των ηγετών των ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων, στο Λήδρα Πάλας. Είναι παντρεμένη με τον Λύσανδρο Κυριακού και έχει δύο παιδιά.

Στη μάχη των προεδρικών εκλογών, εκ μέρους της ομάδας εθελοντών αγανακτισμένων- αφυπνισμένων πολιτών, κατέρχεται και η εκπαιδευτικός Μακαρία- Άντρη Στυλιανού. Ήταν η «ψυχή» των κινητοποιήσεων έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, μετά τις 11 Ιουλίου του 2011 και την τραγωδία στο Μαρί.

Η 45χρονη Μακαρία- Άντρη Στυλιανού, κάτοχος διδακτορικού από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στα Παιδαγωγικά, είναι βοηθός διευθύντρια στο Β΄ Δημοτικό Σχολείο Αγλαντζιάς. Είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών.

Πριν διοριστεί στη δημοτική εκπαίδευση, υπηρέτησε στρατιωτική θητεία ως εθελόντρια και ήταν λοχίας στην Εθνική Φρουρά, για 26 μήνες. Επίσης, υπηρέτησε για τέσσερα χρόνια ως αξιωματικός στην Πολιτική Άμυνα (εκπαιδεύτρια Πρώτων Βοηθειών).