Μία μολυσμένη σαλάτα που περιείχε πάπια είναι ύποπτη για τον θάνατο πέντε ενοίκων οίκου ευγηρίας στη νότια Γαλλία.

Τέσσερις γυναίκες και ένας άνδρας ηλικίας από 79 έως 95 ετών πέθαναν αφού έφαγαν τη σαλάτα το βράδυ της Κυριακής. Συνολικά 20 άνθρωποι στο γηροκομείο που βρίσκεται κοντά στην Τουλούζη υπέφερε από εμετούς και άλλα συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης.

Όπως αναφέρει το BBC, οι 12 από αυτούς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, αλλά η κατάσταση της υγείας τους δεν κρίνεται σοβαρή.

Τα συστατικά της σαλάτας, τα οποία εξετάζονται, ήταν μεταξύ άλλων φουά γκρα πάπιας (πατέ).

Οι Αρχές ασφάλισαν τα συστατικά, καθώς προετοιμάζουν πιθανώς κατηγορητήριο για ανθρωποκτονία εναντίον της διεύθυνσης του γηροκομείου.

Σύμφωνα με γαλλικά Μέσα, ο ιδιωτικός οίκος La Chêneraie είχε περάσει από υγιειονομικό έλεγχο τον Φεβρουαρίου.

Εγγονή ενός θύματος δήλωσε: «Έχω ακόμη το μενού στην τσάντα μου και ξέρω ότι έφαγαν σαλάτα Périgord. Οπότε αυτό τι σημαίνει; Μήπως ότι φταίει το φουά γκρα;».

Τα αίτια των θανάτων δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη επισήμως, καθώς αναμένονται τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης.

Ο συγκεκριμένος οίκος ευγηρίας έχει 82 ενοίκους και άνοιξε το 2006 από τον όμιλο Korian, ο οποίος και έχει τη διεύθυνσή του. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι τα γεύματα παρασκευάζονται στην κουζίνα του οίκου και δεν μεταφέρονται από έξω.

Σύμφωνα όμως με την κόρη ενός θύματος, τα γεύματα ο οίκος τα φέρνει από εξωτερικό προμηθευτή. Μάλιστα αναφέρει ότι γιατρός του γηροκομείου της έκανε αυτή την αποκάλυψη.

Μία άλλη γυναίκα, της οποίας οι γονείς είναι ένοικοι του οίκου αλλά δεν αρρώστησαν, είπε ότι ειδικά γεύματα προετοιμάζονται για συγκεκριμένους ενοίκους – και αυτό μάλλον συνέβη την Κυριακή.

Η τραγωδία άνοιξε τη συζήτηση στη Γαλλία για την κατάσταση των οίκων ευγηρίας, καθώς υπάρχουν καταγγελίες για υποστελέχωση και κακή ποιότητα των υπηρεσιών.

Φωτογραφία αρχείου