Δεν θα παίρνουν βίζα για τις ΗΠΑ όσοι συνδέονται με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Είναι οι πρώτες κυρώσεις σχετιζόμενες με έρευνα κατά αμερικανών στρατιωτικών που υπηρέτησαν στο Αφγανιστάν


ΚΟΣΜΟΣ
22:57
15/03/2019
Δεν θα παίρνουν βίζα για τις ΗΠΑ όσοι συνδέονται με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
3
loading

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα τις πρώτες κυρώσεις κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στερώντας την αμερικανική βίζα σε κάθε πρόσωπο που έχει σχέση με ενδεχόμενη έρευνα κατά Αμερικανών στρατιωτικών που υπηρέτησαν στο Αφγανιστάν ή αλλού.

«Ανακοινώνω σήμερα μια πολιτική περιορισμών θεώρησης διαβατηρίου για τις ΗΠΑ σε βάρος προσώπων που έχουν άμεση ευθύνη για κάθε έρευνα του ΔΠΔ κατά Αμερικανών στρατιωτών», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο στους δημοσιογράφους, σε μια κίνηση που έχει στόχο να αποτρέψει το δικαστήριο από τη δίωξη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Αφγανιστάν.

Ο Πομπέο διαβεβαίωσε ότι οι πρώτες απαγορεύσεις στη θεώρηση διαβατηρίων εκδόθηκαν ήδη, χωρίς να αποκαλύψει ούτε τον αριθμό ούτε τους στόχους.

Στις αρχές Νοεμβρίου 2017, η εισαγγελέας του ΔΠΔ Φατού Μπενσούντα είχε ανακοινώσει ότι θα ζητούσε από τους δικαστές την άδεια για τη διενέργεια έρευνας για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που φέρεται να διαπράχθηκαν στο πλαίσιο της σύγκρουσης στο Αφγανιστάν από την 1η Μαΐου του 2003, κυρίως από τον αμερικανικό στρατό. Στην έρευνα συμπεριλαμβάνονταν και κράτη όπου η CIA κρατούσε αιχμαλώτους.

Σε μια πρωτοφανή επίθεση κατά της διεθνούς δικαστικής εξουσίας αρμόδιας να κρίνει κυρίως τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ο Λευκός Οίκος είχε απειλήσει με κυρώσεις τον περασμένο Σεπτέμβριο δικαστές και εισαγγελείς σε περίπτωση που κατηγορούσαν Αμερικανούς ή το Ισραήλ. Η κυβέρνηση Τραμπ είχε προειδοποιήσει ότι εάν το δικαστήριο ξεκινούσε έρευνα για τα εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν, θα εξέταζε σοβαρά την απαγόρευση εισόδου στη χώρα για αυτούς, την επιβολή κυρώσεων σε κεφάλαια που έχουν στο αμερικανικό έδαφος και τη δίωξη τους σε αμερικανικά δικαστήρια.

Παρόλα αυτά, το αίτημα έρευνας της εισαγγελέα του ΔΠΔ συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη, δήλωσε ο Πομπέο.

«Αυτοί οι περιορισμοί στη βίζα μπορεί επίσης να χρησιμεύσουν για να αποτρέψουν προσπάθειες του ΔΠΔ να ασκήσει διώξεις σε συμμαχικό προσωπικό, μεταξύ του οποίου είναι και Ισραηλινοί χωρίς τη συναίνεση των συμμάχων. Οι συγκεκριμένοι περιορισμοί δεν θα είναι το τέλος των προσπαθειών μας. Έχουμε προετοιμαστεί να λάβουμε πρόσθετα μέτρα, όπως οικονομικές κυρώσεις, αν το ΔΠΔ δεν αλλάξει την πορεία του», τόνισε ο Πομπέο, του οποίου η χώρα δεν είναι μέλος του ΔΠΔ.

«Αν είστε υπεύθυνος της προβλεπόμενης έρευνας από το ΔΠΔ για Αμερικανούς στρατιώτες σε σχέση με την κατάσταση στο Αφγανιστάν, δεν πρέπει να περιμένετε ότι θα εξακολουθήσετε να έχετε ή ότι θα μπορείτε να λάβετε βίζα, ούτε ότι θα σας επιτραπεί να εισέλθετε στις ΗΠΑ», τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
  1. avatar Άσε ρε

    Θάβουν τα εγκλήματα πολέμου και όλοι σωπαίνουν. Εκεί γιατί δεν τους κάνουν εμπάργκο; Ψευτομαγκες και δήθεν υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.αν έβγαζε τέτοια απόφαση κάποιο μικρό κράτος, θα τους είχαν ανατινάξει μεχρι και τα νεκροταφεία.

  2. avatar Kritongr

    Θέατρο παντού, Μιλόσεβιτς

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει