Νόμο που απαγορεύει τις υιοθεσίες παιδιών από Αμερικανούς πολίτες, προβλέποντας, παράλληλα, τη σύνταξη μιας «μαύρης λίστας» με ονόματα ξένων υπηκόων που θεωρούνται ανεπιθύμητοι στη Ρωσία, ενέκρινε σήμερα, στην τρίτη και τελευταία ανάγνωση, η Δούμα, η Κάτω Βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου.

Το νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε με 420 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 1 αποχή θεωρείται η «απάντηση» της Μόσχας στη λεγόμενη «λίστα Μαγκνίτσκι» των ΗΠΑ, με την οποία επιβάλλονται κυρώσεις σε Ρώσους αξιωματούχους που κρίνονται ένοχοι για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο νόμος, που θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας και να επικυρωθεί από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, φέρει το όνομα του Ντίμα Γιάκοβλεφ, ενός παιδιού που είχε υιοθετηθεί στις ΗΠΑ και πέθανε το 2008 καθώς η θετή μητέρα του το ξέχασε μέσα στο αυτοκίνητό της.

Τα τελευταία χρόνια τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης έχουν προβάλει και άλλες περιπτώσεις παιδιών από τη Ρωσία που υιοθετήθηκαν στις ΗΠΑ και έπεσαν θύματα κακοποίησης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επικύρωσε νωρίτερα σήμερα τον «νόμο Μαγκνίτσκι» που απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ και προβλέπει την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων όσων εμπλέκονται στο θάνατο, το 2009, του Ρώσου δικηγόρου Σεργκέι Μαγκνίτσκι ή σε άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Μαγκνίτσκι πέθανε ενώ κρατείτο σε φυλακή όπου κακοποιήθηκε και του στέρησαν την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

Είχε προφυλακιστεί αφού κατήγγειλε μια μεγάλη υπόθεση φοροδιαφυγής στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο φέρονται να διαδραμάτισαν στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών της Ρωσίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, που έχει χαρακτηρίσει «εχθρική ενέργεια» την έγκριση του «νόμου Μαγκνίτσκι» έκρινε την Πέμπτη ότι η πρόθεση της Δούμας να απαγορεύσει την υιοθεσία παιδιών από Αμερικανούς πολίτες είναι η «αρμόζουσα» απάντηση.

Ωστόσο ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μόσχα, Μάικλ Μακφόουλ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει ότι «ανησυχεί πολύ» επειδή το μέτρο αυτό «συνδέει την τύχη των ορφανών παιδιών με άσχετα πολιτικά ζητήματα».