Ένα αεροσκάφος τύπου Boeing 737 MAX 8 της Ethiopian Airlines συνετρίβη, με αποτέλεσμα όλοι οι επιβαίνοντες σε αυτό να χάσουν τη ζωή τους. Οι έρευνες εστιάζονται στα αποτελέσματα των μαύρων κουτιών, προκειμένου να εξακριβωθούν από την ανάλυσή τους τα αίτια της τραγωδίας.

Πρόκειται για τον καταγραφέα των συνομιλιών μεταξύ του πληρώματος στο πιλοτήριο του αεροσκάφους, αλλά και τον καταγραφέα ψηφιακών δεδομένων πτήσης από τα διάφορα συστήματα του αεροσκάφους. Βάσει των όσων τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ο πιλότος ανέφερε προβλήματα στην πτήση και ζήτησε άδεια να επιστρέψει στο αεροδρόμιο της Αντίς Αμπέμπα.

Ο Yared Mulugeta, όπως ήταν το όνομά του, ήταν ένας έμπειρος πιλότος, ο οποίος είχε τουλάχιστον δώδεκα χρόνια εμπειρίας στο πιλοτήριο, ενώ το  συγκεκριμένο αεροσκάφος το πιλόταρε από το 2018. Ο άνθρωπος που ήταν πίσω από το πιλοτήριο είχε γεννηθεί στην Αιθιοπία και ήταν κενυατικής εθνικότητας.

Σύμφωνα με ΜΜΕ της Αιθιοπίας δούλευε ως πιλότος από το Νοέμβριο του 2007, ενώ στην Ethiopian Airlines εργαζόταν από το 2010, ενώ στην εμπειρία του περιλαμβάνονται τουλάχιστον 8.000 ώρες στον αέρα και σύμφωνα με συναδέρφους του ήταν πολύ καλός στη δουλειά του.

Πολλά παραπάνω αναμένεται να απαντηθούν τις επόμενες ώρες για τα αίτια της συντριβής του αεροπλάνου, με το γεγονός να συγκλονίζει.

Τι λένε αυτόπτες μάρτυρες για τις τελευταίες στιγμές πριν την πτώση

Το αεροσκάφος έβγαλε καπνούς κι έκανε έναν περίεργο θόρυβο πριν τη συντριβή του, σύμφωνα με δύο μάρτυρες. Από το αεροπλάνο φέρονται να εξήλθαν μικρά αντικείμενα, που έμοιαζαν με κομμάτια χαρτιού, ενώ ακούστηκε ένας περίεργος θόρυβος και το αεροσκάφος πήρε μία ξαφνική κλiση, σύμφωνα με μία μαρτυρία.

Το Boeing προσπάθησε να πάρει ύψος και έκανε μία ξαφνική στροφή, πριν από το μοιραίο, σύμφωνα με μια δεύτερη μαρτυρία.

Το μαύρο κουτί της πτήσης της Ethiopian Airlines που συνετρίβη την Κυριακή, ανακτήθηκε από τους ερευνητές της υπόθεσης, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Αιθιοπίας. Πρόκειται για τη συσκευή η οποία καταγράφει τους διαλόγους μέσα στο πιλοτήριο του αεροπλάνου.

Όπως ανακοινώθηκε λίγο αργότερα από την Ethiopian Airlines, έχει εντοπιστεί και το δεύτερο μαύρο κουτί, το οποίο καταγράφει τα δεδομένα της πτήσης.

Τα μαύρα κουτιά θα δώσουν τις απαντήσεις

Οι ερευνητές ελπίζουν πως τα μαύρα κουτιά θα ρίξουν φως στις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το δυστύχημα. Το αεροσκάφος τύπου Boeing 737 MAX 8 συνετρίβη λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του, έχοντας ως προορισμό το Ναϊρόμπι. Και οι 157 επιβαίνοντες στο αεροπλάνο βρήκαν τραγικό θάνατο.

Η πτήση ΕΤ 302 κατέπεσε κοντά στην πόλη Μπισόφτου, 62 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας της Αιθιοπίας, ανακοίνωσε ο αερομεταφορέας, επιβεβαιώνοντας και το μοντέλο του αεροσκάφους.

Το νέο δυστύχημα ,με την εμπλοκή αεροσκάφους Boeing 737 MAX 8, εγείρει ανησυχίες για την ασφάλεια του αναφερόμενου αναβαθμισμένου μοντέλου, καθώς ένα αεροσκάφος παρόμοιου τύπου είχε συντριβεί τον περασμένο Οκτώβριο στην Ινδονησία.

Η Boeing αναβάλλει την τελετή παρουσίασης του νέου της αεροσκάφους

Όλα αυτά έκαναν την αμερικανική εταιρεία παραγωγής αεροσκαφών να αναβάλει την τελετή παρουσίασης του αεροσκάφους 777X. Η τελετή ήταν προγραμματισμένη για την 13η Μαρτίου, με τη συμμετοχή προσκεκλημένων, διευθυντικών στελεχών της, προμηθευτών, αλλά και δημοσιογράφων του ειδικού Τύπου.

Ωστόσο, η Boeing μετά τις τραγικές εξελίξεις της χθεσινής ημέρας στην Αιθιοπία, ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της τελετής παρουσίασης του 777X, που είναι αεροσκάφος νέας γενιάς και ευρείας ατράκτου, όπως μετέδωσε το airlinerwatch.com και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στο… μικροσκόπιο και της αμερικανικής κυβέρνησης το θέμα

Η υπουργός Μεταφορών των Ηνωμένων Πολιτειών, Ιλέιν Τσάο, ανακοίνωσε σήμερα ότι οι αμερικανικές ρυθμιστικές Αρχές εξετάζουν «με μεγάλη προσοχή» τις μοιραίες συντριβές των δύο αεροσκαφών Boeing Co 737 MAX 8.

Η κ. Τσάο δήλωσε ότι συνταντήθηκε με τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αεροπορίας για την εξέταση τόσο της συντριβής του αεροσκάφους της Ethiopian Airlines, όσο και της συντριβής του αεροσκάφους της Lion Air τον Οκτώβριο και για την αναζήτηση της ενδεδειγμένης πορείας… «Θέλω να διαβεβαιώσω το κοινό ότι αντιμετωπίζουμε αυτά τα περιστατικά, αυτά τα δυστυχήματα, με πολύ μεγάλη σοβαρότητα», είπε.

Στο μέσον της ημέρας στην Wall Street, η μετοχή τη Boeing είχε κάπως ανακάμψει στο -7,04%, μετά την αρχική της ραγδαία πτώση στο -10%.