Ο Πρίστον Λάιμαν σκοπεύει να παραιτηθεί από τη θέση του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ στο Σουδάν και το Νότιο Σουδάν, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Λάιμαν αποτέλεσε τον ειδικό απεσταλμένο της κυβέρνησης Ομπάμα στην περιοχή, ενώ κατά τη διετή του θητεία υπογράφηκε ειρηνευτική συμφωνία στο Νότιο Σουδάν, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει ο εμφύλιος πόλεμος, που επί δεκαετίες καταρράκωνε την περιοχή. Παρόλα αυτά, ποικίλες διαφορές που δεν είχαν επιλυθεί μεταξύ των δύο χωρών, όπως οι εχθροπραξίες στα σύνορα, εμπόδισαν την εξομάλυνση των σχέσεων.

«Το έργο που επιτέλεσε ο Πρίνστον αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική προσπάθεια στην επίτευξη μιας ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ του Σουδάν και του Νότιου Σουδάν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα.

«Οι λαοί του Σουδάν και του Νότιου Σουδάν, που έχουν υποφέρει τόσο πολύ, έχουν την ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον και αυτό συνδέεται άμεσα με τις προσπάθειες του Πρίνστον να παροτρύνει και τις δύο πλευρές να θέσουν το συμφέρον των λαών τους πάνω από όλα».

Η κυβέρνηση Ομπάμα δεν παρείχε κάποια άμεση εξήγηση για την αποχώρηση του 77χρονου Λάιμαν, ο οποίος είχε αναλάβει καθήκοντα τον Μάρτιο του 2011.