Για την πολιτική κατάσταση στην Ιταλία δήλωσε ότι ανησυχεί ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά την ανακοίνωση της επικείμενης παραίτησης του Μάριο Μόντι και τη δήλωση Μπερλουσκόνι ότι είναι έτοιμος να αναλάβει και πάλι τη διακυβέρνηση της χώρας.

«Η Ιταλία υιοθέτησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις τη χρονιά που πέρασε. Μέχρι σήμερα οι αγορές έχουν αντιδράσει θετικά, ωστόσο αντέδρασαν με ανησυχία στα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας», δηλώνει ο Ρέγκλινγκ στην γερμανική εφημερίδα.

Αντιδρώντας στις ανακοινώσεις του πρώην και του σημερινού πρωθυπουργού της Ιταλίας, ο επικεφαλής του ΕΜΣ θεωρεί ότι είναι σημαντικό η Ρώμη να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική διαδικασία προς το συμφέρον της Ιταλίας, αλλά και της ευρωζώνης.

Το Σάββατο ο Μάριο Μόντι ανακοίνωσε την αμετάκλητη απόφασή του να παραιτηθεί αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, μέχρι το τέλος του έτους. Η ανακοίνωση έγινε όταν οι αγορές ήταν κλειστές για να αποφευχθούν δυσμενείς αντιδράσεις.

Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάλεσε τους Ιταλούς «να μη παραδοθούν στην ψευδαίσθηση ότι υπάρχουν θαυματουργές λύσεις. Δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή στη διόρθωση της δημοσιονομικής κατάστασης και τη βελτίωση των μεταρρυθμίσεων που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα», σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore.

Ως προς την Ελλάδα, ο Κλάους Ρέγκλινγκ δηλώνει αντίθετος στη μείωση των επιτοκίων των δανείων που έχουν χορηγηθεί στην Αθήνα, εξηγώντας ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο έχει ορίσει για την Ελλάδα τα επιτόκια με τα οποία δανείζεται και το ίδιο. «Εάν συνεχίσουν να μειώνονται επιτόκια, τα κράτη μέλη θα πρέπει να πληρώσουν τη διαφορά από τους εθνικούς προϋπολογισμούς…δεν υπάρχει εναλλακτική λύση», λέει.