Μπορεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες στην αγορά της Ρωσίας, όμως η κατασκευάστρια εταιρεία των διάσημων αυτόματων πυροβόλων όπλων Καλάσνικοφ, ανακοίνωσε ότι κατά το πρώτο εννιάμηνο του 2012 οι εξαγωγές της αυξήθηκαν κατά 60%.

Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο η εταιρεία Ijmach πούλησε σε χώρες του εξωτερικού τουφέκια Καλάσνικοφ συνολικής αξίας 12 εκατ. ευρώ. Το 83% των όπλων αυτών προοριζόταν για τις ΗΠΑ.

Σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2010 οι εξαγωγές δωδεκαπλασιάστηκαν, προσθέτει στην ανακοίνωσή της η Ijmach, η οποία εδρεύει στο Ιγιέφσκ, την πρωτεύουσα της Δημοκρατίας των Ουντμούρτ.

Η εταιρεία εξήγησε ότι έχει ενισχυθεί χάρη στην εποπτεία της ρωσικής κρατικής εταιρείας συμμετοχών Rostekhnologuii.
«Εδώ και δύο χρόνια καταφέραμε να προσδώσουμε διαφάνεια στις δραστηριότητές μας μειώνοντας κυρίως τους μεσολαβητές και τις θυγατρικές», διαβεβαίωσε ο γενικός διευθυντής της, Αλεξάντερ Κόσοφ. «Αρχίσαμε τη διαδικασία εκσυγχρονισμού της παραγωγής και εργαζόμαστε για να βελτιώσουμε την ποιότητα των προϊόντων μας και τις συνθήκες εργασίας», πρόσθεσε.

Η Ijmach φερόταν να βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση γιατί δεν υπάρχουν παραγγελίες από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, αφού οι ρωσικές στρατιωτικές αποθήκες είναι ήδη γεμάτες με αυτόματα όπλα.

Ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ, 93 ετών, ο εφευρέτης του ΑΚ-47, καθώς και άλλοι 16 πρώην εργαζόμενοι στην Ijmach, σε ανοιχτή επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατήγγειλαν τον Οκτώβριο την κακοδιαχείριση της εταιρείας η οποία καταβάλει ψίχουλα στους υπαλλήλους της. Λίγες ημέρες αργότερα ο ρώσος πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι μελετά τη συγχώνευση της Ijmach με μια άλλη βιομηχανία όπλων, την Ijmekh, υπό την επωνυμία «Καλάσνικοφ».

Στη σημερινή ανακοίνωσή της πάντως η Ijmach υπογραμμίζει ότι ο μέσος μηνιαίος μισθός των υπαλλήλων της φτάνει φέτος τα 16.000 ρούβλια (περίπου 400 ευρώ) ενώ το 2010 δεν ξεπερνούσε τα 12.100 ρούβλια (300 ευρώ).