Ο νέος υπεύθυνος στο Starbucks του στρατηγείου της CIA προβληματίστηκε από το γεγονός ότι τα ονόματα των πελατών δεν γράφονταν εδώ πάνω στα κυπελλάκια, όπως γίνεται δηλαδή σε κάθε άλλο Starbucks του κόσμου.

Και σκέφτηκε να το εφαρμόσει δηλαδή, πριν συνειδητοποιήσει πως αυτοί οι πελάτες δεν ήταν σαν όλους τους άλλους του κόσμου!

«Το να γράφουμε τα ονόματα έκανε αυτούς τους ανθρώπους, ξέρετε, τους μυστικούς πράκτορες, να νιώθουν πολύ άβολα. Δεν δούλευε σε αυτό το μαγαζί», είπε ο υπεύθυνος, που ήταν κι αυτός υποχρεωμένος να διατηρήσει την ανωνυμία του, στην εφημερίδα «Washington Post» το 2014.

Αυτό το μαγαζί βρίσκεται βλέπετε στα έγκατα του στρατηγείου της CIA στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια, μέσα στο πυκνό δάσος που περιβάλλει τα πάντα. «Στελθ Starbucks» το αποκαλούν εξάλλου χαϊδευτικά οι πράκτορες, «Κατάστημα Νο 1» γράφει αυτό κωδικοποιημένα στις αποδείξεις του.

Για να πιάσεις δουλειά εδώ, όπως αποκάλυψαν οι 9 baristas του καταστήματος στην εφημερίδα, περνάς από «ξεψάχνισμα», συνεντεύξεις και κόντρα συνεντεύξεις. Για να μπαινοβγείς εξάλλου στον εργασιακό σου χώρο συνοδεύεσαι πάντα από έναν πράκτορα, την ίδια ώρα που το κατάστημα δεν καταγράφει στοιχεία πελατών, καθώς η CIA ανησυχεί πως τέτοια δεδομένα ίσως πέσουν σε λάθος χέρια. Ακόμα και τα κινητά αφήνουν στο αυτοκίνητο, μιας και τίποτα δεν μπορεί να βγει από την πιο μυστική καφετέρια του κόσμου.

Κι όμως, είναι ένα από τα πλέον πολυσύχναστα Starbucks των ΗΠΑ, παραμένοντας μοναδική λύση για μερικούς χιλιάδες αναλυτές, πράκτορες, οικονομολόγους, μηχανικούς, γεωγράφους, αποκρυπτογράφους και άλλους πολλούς. Και όλοι αυτοί χρειάζονται καφέ για να λειτουργήσουν: «προφανώς», είπε πράκτορας στη «Washington Post», «είμαστε το είδος των ανθρώπων που είναι εθισμένοι στην καφεΐνη».

Και καθώς σπανίως επιτρέπεται να πεταχτεί κάποιος έξω από το στρατηγείο, οι ουρές στο Starbucks της CIA τις ώρες αιχμής είναι πραγματικά τεράστιες. Ο αστικός μύθος εξάλλου του Λάνγκλεϊ θέλει έναν μεγαλοδιευθυντή, προβληματισμένο από το μήκος της ουράς και τις χαμένες εργατοώρες, να προσεγγίζει τους πράκτορες που περίμεναν υπομονετικά να παραγγείλουν και να τους ρωτά: «Και τι είπαμε πως έκανες σήμερα για τη χώρα σου;»!

Η εφημερίδα αποκάλυψε πως το Starbucks της CIA είναι όπως και κάθε άλλο, μόνο που στα τραπεζάκια του ακούς συζητήσεις που δεν συναντάς πουθενά αλλού. Ακόμα και παλιούς γνώριμους είπαν κάποιοι πως βρήκαν εδώ, συμμαθητές από το σχολείο ή το πανεπιστήμιο δηλαδή που δεν γνώριζαν καν πως δούλευαν στο ίδιο κτίριο.

Ακόμα και οι baristas λειτουργούν ως πράκτορες, λένε, έχοντας ενημερωθεί από την Υπηρεσία να έχουν τα αυτιά τους ανοιχτά εκεί έξω: «Τους λέμε πως αν κάποιος φαίνεται να παραενδιαφέρεται για το πού δουλεύουν και να ρωτά πάρα πολλές ερωτήσεις, τότε πρέπει να μας το αναφέρουν», επιβεβαίωσε στέλεχος στην εφημερίδα.

Μια γυναίκα barista αποκάλυψε στη «Washington Post» πως της είπαν ότι είχε προσληφθεί σε μια εταιρία catering που εξυπηρετεί μερικά κυβερνητικά κτίρια στην περιοχή. Όταν η 27χρονη έβαλε τη διεύθυνση στο GPS την πρώτη μέρα της δουλειάς της, παρατήρησε πως δεν έβγαζε τίποτα. Μίλησε λοιπόν με τον άνθρωπο που την είχε προσλάβει και της εξήγησε τι ακριβώς συνέβαινε: «Πριν το καταλάβω, συνειδητοποίησα πως είχε πιάσει δουλειά στο Starbucks της CIA».

Δυστυχώς για κείνη, δεν μπορεί να το πει πουθενά: «Το περισσότερο που μπορώ να πω στους φίλους μου είναι πως δουλεύω σε ένα ομοσπονδιακό κτίριο»…