Ο Αμπντελιλάχ Μπενκιράν, Μαροκινός πρωθυπουργός, προειδοποίησε για τον κίνδυνο μιας κοινωνικής «έκρηξης» νότια της Μεσογείου λόγω του άνισου καταμερισμού του πλούτου ανάμεσα στον νότο και τον βορρά.

«Οι καρποί της ανάπτυξης ωφελούν πάντα μια ελίτ και ένα μέρος του πληθυσμού είναι εγκαταλελειμμένο στην τύχη του, δεν έχει τίποτα», σημείωσε ο Μπενκιράν σε ομιλία που απηύθυνε «στους Ευρωπαίους» από το βήμα του Συμβουλίου της Ευρώπης στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Δημοκρατία.

«Σε σας, οι ισχυροί έχουν πολλά και οι άλλοι λίγα. Όμως σε μας οι ισχυροί τα έχουν όλα, σχεδόν περισσότερα από τους δικούς σας, αλλά αυτοί που δεν έχουν τίποτα, δεν έχουν πραγματικά τίποτα. Όταν δεν υπάρχει ισορροπία, η κατάληξη είναι η έκρηξη», σημείωσε.

«Πρώτα εσείς, μαζί με τις ΗΠΑ, επωφελείστε από αυτό που συμβαίνει στον κόσμο, από τα πλούτη που υπάρχουν στις χώρες μας» και «με δεδομένο ότι αυτό δεν είναι δίκαιο, δεν είναι και βιώσιμο», προειδοποίησε.

Ο πρωθυπουργός του Μαρόκου κάλεσε εξάλλου τους ευρωπαίους επενδυτές να συμπεριφέρονται ως «έντιμοι εταίροι» και να μην γυρνάνε την πλάτη στην χώρα του με την παραμικρή κοινωνική σύγκρουση στις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επενδύσει.

«Αυτό που καταλαβαίνω από τις μετεγκαταστάσεις με κάνει να γελάω», είπε ειρωνικά. Προτού να αρχίσουν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις τη μετεγκατάστασή τους στο Μαρόκο «δεν μπορούσατε να έρθετε επειδή έτσι σας βόλευε». Αντιθέτως σήμερα «κάθε φορά που ακούγεται το παραμικρό καμπανάκι για απεργία, ξαναφεύγετε», σημείωσε ο Μπενκιράν.

«Εμείς το ζούμε αυτό με πολύ άσχημο τρόπο, θέλουμε να έχουμε έντιμους εταίρους. Αν ήρθατε σε μας όταν τα πράγματα πήγαιναν καλά, θα μας προκαλέσει μεγάλη ανακούφιση να σας δούμε να μένετε μαζί μας, ακόμη κι αν τα πράγματα πηγαίνουν πολύ άσχημα», συνέχισε.

Οι Μαροκινοί, και γενικότερα οι αραβικοί λαοί, έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τους Ευρωπαίους επανειλημμένως στην πρόσφατη Ιστορία.

«Κύριοι Ευρωπαίοι που σας θαυμάζουμε, βρισκόμαστε κάθε φορά μπροστά σας. Ήσασταν οι αποικιοκράτες μας, συνοδεύσατε τους δικτάτορές μας, υποδεχθήκατε τους επαναστάτες μας και σήμερα υποδέχεστε τον χειμώνα της αραβικής άνοιξης», σημείωσε. «Σας συγχαίρω επειδή όλος ο κόσμος βρίσκει καταφύγιο σε σας με τον έναν ή τον άλλο τρόπο».