Άοπλοι θα είναι οι άνδρες της στρατιωτικής αστυνομίας, που θα αναπτυχθούν στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, και δεν θα έχουν την αρμοδιότητα να προχωρούν σε συλλήψεις, όπως τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις.

«Δεν θα έχουν όπλα στα χέρια τους» ξεκαθάρισε μιλώντας σε δημοσιογράφους, σημειώνοντας πως η ανάπτυξη στρατιωτών κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό είχε στόχο να βοηθήσει τους συνοριοφύλακες σε πιθανές απειλές.

Κονβόι περίπου 3.000 μεταναστών από το καραβάνι, που ξεκίνησε από την Κεντρική Αμερική, έχει φτάσει στην πόλη Τιχουάνα, στα σύνορα με τις ΗΠΑ. Οι ίδιο προσπαθούν να γλιτώσουν από τις διώξεις, τη βία και την υποχρεωτική στρατολόγηση σε συμμορίες, στις χώρες τους, ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάνει λόγο για «εισβολή» και έδωσε εντολή για ανάπτυξη 5.800 στρατιωτών στα νότια σύνορα των ΗΠΑ.

Ο Μάτις είπε πως το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας δεν έχει ζητήσει οι στρατιώτες να χρησιμοποιήσουν «φονική ισχύ» λέγοντας στους δημοσιογράφους: «Χαλαρώστε, μην ανησυχείτε».

«Εάν κάποιος χτυπήσει έναν συνοριοφύλακα, και μπορούμε να κάνουμε κάτι γι΄αυτό, θα τον σταματήσουμε και θα τον μεταφέρουμε στους συνοριoφύλακες για να τον συλλάβουν» εξήγησε.