Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα βρεθεί στο επίκεντρο της ομιλίας του αμερικανού προέδρου, σήμερα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το κείμενο της ομιλιας του, ο Μπαράκ Ομπάμα, από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών θα τονίσει ότι οι ΗΠΑ θα πράξουν, «αυτό που πρέπει για να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».

«Μην εξαπατάσθε: ένα Ιράν εξοπλισμένο με πυρηνικά όπλα δεν είναι μια πρόκληση που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε. Κάτι τέτοιο θα απειλούσε την ύπαρξη του Ισραήλ, την ασφάλεια των χωρών του Κόλπου και τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένας συνασπισμός κρατών ζητεί εξηγήσεις από την ιρανική κυβέρνηση. Και για το λόγο αυτό οι ΗΠΑ θα πράξουν αυτό που οφείλουν για να εμποδίσουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», υπογραμμίζει ο Ομπάμα.

Ο αμερικανός πρόεδρος θα αναφερθεί επίσης, στην κρίση στη Συρία, στην αναταραχή που έχει προκαλέσει η αντιισλαμική ταινία «Η αθωότητα των μουσουλμάνων» στο μουσουλμανικό κόσμο, αλλά και στο επεισόδιο που στοίχισε τη ζωή στον αμερικανό πρέσβη στη Λιβύη.

«Το μέλλον μας πρέπει να καθορίζεται από πρόσωπα όπως ο Κρις Στίβενς και όχι από τους δολοφόνους του. Η βία και η αδιαλλαξία δεν έχουν καμιά θέση στα Ηνωμένα Έθνη. Ουδεμία δικαιολογία υπάρχει για αυτούς που σκοτώνουν αθώους. Κανένα βίντεο δεν μπορεί να αιτιολογήσει την επίθεση σε μια πρεσβεία. Καμιά συκοφαντία δεν μπορεί να χρησιμεύσει ως δικαιολογία για να καεί ένα εστιατόριο στο Λίβανο, να καταστραφεί ένα σχολείο στην Τυνησία ή να σκορπίσει το θάνατο και την καταστροφή στο Πακιστάν».

Αντίθετα με τις προηγούμενες χρονιές, ο Ομπάμα θα μείνει μόνο ένα 24ωρο στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Δεν έχει προγραμματίσει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με ξένους ηγέτες, τις επαφές αυτές άλλωστε έχει αναλάβει η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον η οποία όλη την εβδομάδα θα βρίσκεται στον ΟΗΕ.

Το Ιράν θα αποτελέσει βασικό άξονα και στην ομιλία του Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός θα ανέβει στο βήμα του ΟΗΕ την Πέμπτη και θα αναφερθεί στις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης, παρά τις τριβές με τον αμερικανό σύμμαχό του που αρνείται να καθορίσει «κόκκινες γραμμές».

«Θα υπενθυμίσω στη διεθνή κοινότητα ότι είναι αδύνατον να επιδεικνύεται ανοχή στην πιο επικίνδυνη χώρα του κόσμου που αποκτά το πιο επικίνδυνο όπλο στον κόσμο», δήλωσε ο Νετανιάχου πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη.

Με την ομιλία του αυτή στον ΟΗΕ ο ισραηλινός πρωθυπουργός που έχει θέσει την «ιρανική απειλή» στο επίκεντρο της εξωτερικής του πολιτικής, ελπίζει να «αυξηθεί η αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας», ώστε να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνική στρατιωτική ικανότητα.