Η Κίνα προσέφυγε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) κατά των «αντισταθμιστικών και αντιντάμπινγκ μέτρων» των ΗΠΑ που έχουν στόχο έναν μεγάλο αριθμό των προϊόντων της που εξάγονται στη χώρα αυτή.

Μεταξύ των προϊόντων αυτών που εξάγονται από την Κίνα είναι τα εξής: χαρτί, ατσάλι, λάστιχα, μαγνήτες, χημικά προϊόντα, μαγειρικά σκεύη κλπ.

Το «αίτημα διαβουλεύσεων» που υπέβαλε η Κίνα, το οποίο αποτελεί ένα υποχρεωτικό στάδιο πριν από μια διαδικασία ρύθμισης της σύγκρουσης από τον ΠΟΕ, κατατέθηκε την ίδια ημέρα που η Ουάσινγκτον προσέφυγε στον διεθνή οργανισμό κατά της Κίνας, την οποία κατηγορεί ότι ευνοεί παράνομα τις εξαγωγές της αυτοκινήτων.

Η αμερικανική κυβέρνηση προσέφυγε άλλη μια φορά κατά της Κίνας στον ΠΟΕ επειδή η κινεζική πρακτική της χορήγησης επιδοτήσεων στην εξαγωγή εξαρτημάτων αυτοκινήτων παραβιάζει τους διεθνείς εμπορικούς κανόνες και ζημιώνει τους Αμερικανούς εργαζόμενους, αναμένεται να δηλώσει αργότερα σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε ομιλία που θα εκφωνήσει στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας στο Οχάιο.

«Δεν είναι σωστό», σημειώνει ο Ομπάμα, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα.Οι επιδοτήσεις αυτές είναι «παράνομες». «Δεν θα επιτρέψουμε να γίνονται» προσθέτει.

Ο Ομπάμα, ο οποίος έχει δεχθεί επικρίσεις από τον Μιτ Ρόμνεϊ όσον αφορά την πολιτική του απέναντι στην Κίνα, θα επωφεληθεί επίσης της ευκαιρίας αυτής για να κατηγορήσει τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές ότι αυτά που λέει είναι «καλά» όσον αφορά το θέμα αυτό, αλλά κάποτε του ανήκαν εταιρείες «που χαρακτηρίζονταν πρωτοπόρες όσον αφορά τη μεταφορά δραστηριοτήτων και θέσεων εργασίας σε χώρες όπως η Κίνα».