Οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας και  Βρετανίας Λοράν Φαμπιούς και Ουίλιαμ Χέιγκ, αντίστοιχα, ανακοίνωσαν σήμερα από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη την παροχή επιπρόσθετης ανθρωπιστικής βοήθειας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων υπέρ του συριακού πληθυσμού.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στη Νέα Υόρκη, πριν από την υπουργική σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα επικεντρωθεί στην ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία, ο Χέιγκ δήλωσε ότι 3 εκατομμύρια στερλίνες θα προστεθούν στα 27,5 εκατομμύρια που έχει ήδη αποδεσμεύσει το Λονδίνο.

Ο Φαμπιούς ανακοίνωσε παράλληλα ότι «επιπρόσθετα 5 εκατομμύρια ευρώ» θα προστεθούν στα 20 εκατομμύρια ευρώ που χορηγεί το Παρίσι.

Ο Φαμπιούς διευκρίνισε ότι η νέα αυτή γαλλική συμβολή θα δοθεί «κατά προτεραιότητα στις απελευθερωμένες ζώνες» στη Συρία, δηλαδή σε αυτές που έχουν περάσει στον έλεγχο της συριακής αντιπολίτευσης. Όσον αφορά τη νέα βρετανική συμβολή, 2 εκατομμύρια στερλίνες θα δοθούν στο εσωτερικό της Συρίας και το υπόλοιπο ποσό στους πρόσφυγες στις γειτονικές χώρες, κυρίως στην Ιορδανία.

Οι δύο αξιωματούχοι εξέφρασαν τη βούληση να διεξαχθεί γρήγορα μια σύνοδος για να εξεταστεί η χρηματοδότηση των υπηρεσιών του ΟΗΕ που δρουν ήδη στη Συρία, οι δραστηριότητες των οποίων χρηματοδοτούνται προς το παρόν μόνον κατά το ήμισυ των αναγκών τους και απηύθυναν έκκληση για επιπρόσθετες συμβολές.

Η Γαλλία και η Βρετανία «ζητούν μια άμεση και γενναιόδωρη συμβολή στις ανθρωπιστικές προσπάθειες του ΟΗΕ», δήλωσε ο Χέιγκ.

Οι δύο υπουργοί σημείωσαν ότι οι χώρες τους έχουν «συγκλίνουσες και ταυτόσημες ιδέες» για να βοηθήσουν τον συριακό λαό.

«Προετοιμάζουμε το έδαφος για άμεσα μέτρα, που θα βοηθήσουν τον συριακό λαό στην μετά Άσαντ εποχή», δήλωσε ο Φαμπιούς, προβλέποντας ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ “θα πέσει”.

Οι δυο τους συζήτησαν κοινές πρωτοβουλίες, που εκτείνονται από την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας ως την δίωξη των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, που διαπράχθηκαν υπό την κυβέρνηση του Άσαντ. Αυτές οι πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μια ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων, όπως και την εμπλοκή υπηρεσιών του ΟΗΕ για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Σύρους.

Ωστόσο ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι υπάρχουν «σημαντικές δυσκολίες», όσον αφορά την πρόταση για την εγκαθίδρυση ζωνών απαγόρευσης των πτήσεων στη Συρία για την προστασία των προσφύγων.

«Δεν αποκλείουμε καμία επιλογή για το μέλλον», δήλωσε ο Χέιγκ, όμως «αυτή η ιδέα προσκρούει σε σημαντικές δυσκολίες».

Ο ίδιος και ο Γάλλος ομόλογός του ανέφεραν κυρίως τη δυσκολία να επιτευχθεί μια συμφωνία των χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πάνω στην πρόταση αυτή.