Βιβλική είναι η καταστροφή στην Ινδονησία από τον πολύ ισχυρό σεισμό των 7,5 Ρίχτερ και το καταστροφικό τσουνάμι, με τον επίσημο απολογισμό να αριθμεί πλέον 1.347 νεκρούς, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών. Στην πόλη Palu του νησιού Σουλαουέζι, που επλήγη περισσότερο, καταφτάνει ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς οι επιζώντες δεν έχουν πρόσβαση ούτε σε νερό ούτε σε ηλεκτρικό ρεύμα. Η κατάσταση είναι τεταμένη και η αστυνομία έχει αρχίσει τις περιπολίες προκειμένου να σταματήσουν οι λεηλασίες καταστημάτων. Ήδη χθες ρεπόρτερ του BBC στην πόλη μετέδωσε πως έπεσαν προειδοποιητικά πυρά για να διαλύσουν το πλήθος που λεηλατούσε ένα μικρό κατάστημα. Αρχικά, όπως αναφέρει σήμερα το βρετανικό δίκτυο, οι αρχές ήταν μάλλον επιεικείς με τους ανθρώπους πουν άρπαζαν είδη πρώτης ανάγκης, με δεδομένες τις μεγάλες ελλείψεις και την απόγνωση των πολιτών. Ωστόσο στη συνέχεια συνελήφθησαν άνθρωποι που έκλεβαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και μετρητά. Αστυνομία και στρατός συνοδεύουν και το κομβόι της ανθρωπιστικής βοήθειας, που έφτασε στην πόλη. Παράλληλα, μέσα σε όλα, χθες άρχισε να εκρήγνυται και το ηφαίστειο Soputan στο ίδιο νησί, σε απόσταση χιλίων χιλιομέτρων από το Palu.

Πολλοί άνθρωποι διασώθηκαν μέσα από τα συντρίμμια τις πρώτες ημέρες μετά τον σεισμό, όμως πολλά κτίρια στη συνέχεια παρασύρθηκαν από το τσουνάμι, ελαχιστοποιώντας τις δυνατότητες διάσωσης. Στους λόφους πάνω από την πόλη, εθελοντές θάβουν τους νεκρούς σε ομαδικούς τάφους και έχουν ειδοποιηθεί πως θα χρειαστεί να θάψουν τουλάχιστον 1300 σορούς.

Το έδαφος είναι ασταθές και διαρκώς τρέμει, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και να επιτείνει τον κίνδυνο κατολισθήσεων. Μέχρι στιγμής οι αρχές έχουν ανασύρει τρεις επιζώντες από τα ερείπια του ξενοδοχείου Roa Roa, που κατέρρευσε. Εκτιμάται όμως πως βρίσκονταν μέσα στο κτίριο πάνω από πενήντα άνθρωποι, όταν έγινε ο σεισμός. Τριάντα τέσσερις φοιτητές ανασύρθηκαν νεκροί κάτω από εκκλησία που θάφτηκε από κατολίσθηση κι εκφράζονται φόβοι πως δεκάδες άνθρωποι είναι ακόμα θαμμένοι εκεί.