Αφιερωμένο στους Αζτέκους και τους Μάγιας είναι το μεγαλύτερο μέρος του Εθνικού Μουσείου Ανθρωπολογίας στη Πόλη του Μεξικού. Στο επίκεντρο της αφιερωμένης στους πολιτισμούς αυτούς πτέρυγας βρίσκεται η «Πέτρα του Ήλιου» που συχνά αποκαλείται λανθασμένα «Ημερολόγιο των Αζτέκων».

«Δεν πρόκειται για ημερολόγιο. Είναι μια εικόνα του χώρου και του χρόνου, μία εικόνα του πώς οι Αζτέκοι αντιλαμβάνονταν τους εαυτούς τους στο κέντρο του χώρου και του χρόνου. Υπάρχει ένα πρόσωπο στο κέντρο, οι Μάγιας δεν θα το έκαναν αυτό», τονίζει η διευθύντρια του μουσείου Diana Magaloni Kerpel.

Πολλοί αποδίδουν στο Ημερολόγιο των Μάγιας την πρόβλεψη πως στις 21 Δεκεμβρίου του 2012 θα έρθει το τέλος του κόσμου. Και για να τεκμηριώσουν την πρόβλεψη, προβάλλουν την Πέτρα του Ήλιου, των Αζτέκων! Μπέρδεμα…

« Υπάρχει μεγάλη σύγχυση γι’ αυτούς τους δύο πολιτισμούς», λέει ο Stephen Houston, ειδικός στους Μάγια στο πανεπιστήμιο Brown. «Αφορούν διαφορετικές περιόδους, οι κοινωνίες τους μπορεί να έχουν κοινά χαρακτηριστικά αλλά ήταν οργανωμένες με πολύ διαφορετικούς τρόπους», προσθέτει.

Οι Μάγιας είναι ο παλαιότερος πολιτισμός στα ανατολικά. Ήταν ένα σύνολο δυνατών πόλεων-κρατών όπως οι Tikal και
Calakmul που κατά περιόδους βρίσκονταν σε πόλεμο. Είχαν εξελιχθεί πολύ στον τομέα της τέχνης και μιας μορφής μαθηματικών.

Οι Αζτέκοι ήταν μια κεντρικά οργανωμένη αυτοκρατορία. Πίστευαν πως ο λαός τους ξεκίνησε από ένα μυθικό μέρος στο βορά, το Aztlán. Περιπλανήθηκαν μέχρι να φτάσουν σε μία γιγάντια λίμνη στα βουνά όπου έχτισαν την Tenochtitlan, τη γιγάντια πόλη της εποχής που σήμερα είναι η Πόλη του Μεξικού.

Σε τοιχογραφίες που βρέθηκαν στην ξεχασμένη πόλη Xultun, στη βόρεια Γουατεμάλα, ανακαλύφθηκε και το μοναδικό Ημερολόγιο των Μάγιας, που είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που χρησιμοποιούσαν οι Αζτέκοι. Συνδυάζει τουλάχιστον δύο ημερολόγια, ένα με 365 μέρες κι ένα με 260 και ξαναρχίζει από την αρχή κάθε 52 χρόνια. Χρησιμοποιεί όμως, αντίθετα με αυτό των Αζτέκων, ένα σύστημα που προσθέτει ένα ψηφίο στο τέλος ενός κύκλου για να κρατά το μέτρημα των χρόνων. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο το ημερολόγιό τους επεκτάθηκε έως το 2012. Αυτό των Αζτέκων, αντίθετα, απλά «μηδενίζει» στο τέλος του κύκλου.

Για τους Μάγιας το 2012 είναι απλά ένας χρόνος στον οποίο κάποια από τα ημερολόγιά τους επιστρέφουν στην αρχή.
Η διευθύντρια του Μουσείου γνέφει με συγκατάβαση στους επισκέπτες που ρωτούν για την προφητεία του 2012. Λέει πως μουσεία όπως αυτό έχουν ένα πολύ μεγαλύτερο μήνυμα να μεταφέρουν από το παρελθόν. «Η συντέλεια του κόσμου το 2012 είναι μία ιδέα του 21ου αιώνα». Δεν πρόκειται για το τέλος του χρόνου, αλλά για κύκλους του χρόνου. Στους Μάγιας άρεσαν πολύ αυτοί οι υπολογισμοί και μέσω αυτών ανακαλύπτουν το σύμπαν», καταλήγει.