Να απελευθερώσει ή να δικάσει αμερόληπτα όλους τους Παλαιστίνιους που κρατούνται στις φυλακές χωρίς καμιά κατηγορία σε βάρος τους, κάλεσε τη χώρα η Διεθνής Αμνηστία. Και αυτό στο πλαίσιο της διαδικασίας της «διοικητικής κράτησης» που επιτρέπει την προφυλάκιση υπόπτων χωρίς δίκη για περιόδους έξι μηνών ανανεώσιμων επ΄αόριστον.

«Απελευθερώστε όλους του διοικητικούς κρατούμενους, εκτός αν τους απαγγελθεί γρήγορα κατηγορία για διεθνώς αναγνωρισμένα αδικήματα ή δικαστούν σύμφωνα με τα διεθνή κριτήρια μιας δίκαιης δίκης», γράφει η μη κυβερνητική οργάνωση σε έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

«Τερματίστε την πρακτική της διοικητικής κράτησης», τονίζει η Αμνηστία που προσθέτει ότι τουλάχιστον 308 Παλαιστίνιοι, μεταξύ τους 24 μέλη του παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου, υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφοι, είχαν φυλακιστεί στα τέλη Απριλίου σε εφαρμογή αυτής της επίμαχης διάταξης που ισχύει από την εποχή της Βρετανικής Εντολής στην Παλαιστίνη (πριν από το 1948).

Η διάταξη επιτρέπει τη φυλάκιση χωρίς απαγγελία κατηγορίας ή δικαστική κρίση για περιόδους έξι μηνών ανανεώσιμων επ’ αόριστον. Επιτρέπει επίσης στο Ισραήλ να μην δημοσιοποιεί το φάκελο των υπόπτων, ώστε να προστατεύει το δίκτυο των παλαιστινίων πληροφοριοδοτών του.

Η Αμνηστία ζητεί κυρίως από το Ισραήλ να μην καταφεύγει στην εξαναγκαστική μεταφορά των Παλαιστινίων της Δυτικής Όχθης προς τη Λωρίδα της Γάζας και οι αρχές του Ισραήλ να προστατεύουν το σύνολο των κρατουμένων από κάθε μορφή βασανιστηρίων ή άλλης κακομεταχείρισης.

Ένα μαζικό κίνημα απεργίας πείνας άρχισε στις 17 Απριλίου από τουλάχιστον 1.500 παλαιστίνιους κρατούμενους στο Ισραήλ (εκ των οποίων τουλάχιστον 300 σε διοικητική κράτηση). Οι κρατούμενοι ζητούσαν την κατάργηση του εγκλεισμού τους σε κελιά απομόνωσης και της διοικητικής κράτησης. Είχαν διακόψει την απεργία τους μετά την υπογραφή συμφωνίας, υπό τη μεσολάβηση της Αιγύπτου, με την ισραηλινή σωφρονιστική διοίκηση.

Το Ισραήλ είχε αποδεχτεί τρία βασικά αιτήματα των φυλακισμένων: την άρση της επ’ αόριστον κράτησης χωρίς δικαστική απόφαση και της φυλάκισης σε κελί απομόνωσης και την άδεια επισκέψεων για τους φυλακισμένους από τη Γάζα με αντάλλαγμα τη δέσμευση που υπέγραψαν να «απόσχουν από κάθε τρομοκρατική ενέργεια» ή νέα απεργία πείνας.