Στη Γερουσία της Νιγηρίας εισέβαλαν τρεις άνδρες, οι οποίοι άρπαξαν το τελετουργικό σκήπτρο του Σώματος, ένα επεισόδιο για το οποίο οι Αρχές επιρρίπτουν την ευθύνη σε έναν γερουσιαστή ο οποίος καθαιρέθηκε πρόσφατα.

Η… επιχείρηση είχε διάρκεια μόλις δύο λεπτά: οι άνδρες μπήκαν στην αίθουσα, άρπαξαν το σκήπτρο και έφυγαν χωρίς να τους σταματήσει κανείς. Ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters που ήταν παρών, δήλωσε ότι δεν τους αναγνώρισε.

Οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τη Γερουσία δεν μπορούν να εγκριθούν χωρίς την παρουσία του σκήπτρου, που συμβολίζει την εξουσία του Σώματος αυτού. Έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου της Νιγηρία υψώνεται ένα τεράστιο άγαλμα μιας γροθιάς που κρατά ένα χρυσό σκήπτρο, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σύμβολα της χώρας.

«Σήμερα, κάποιοι ταραχοποιοί με επικεφαλής των καθαιρεθέντα γερουσιαστή Όβιε Όμο-Αγκέγκε μπήκαν στην αίθουσα και άρπαξαν το σύμβολο της εξουσίας της Άνω Βουλής, το σκήπτρο», είπε ο γερουσιαστής και εκπρόσωπος της Γερουσίας, Αλιγιού Αμπντουλάχι., σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η ενέργεια αυτή συνιστά προδοσία, είναι μια προσπάθεια ανατροπής ενός θεσμού της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Νιγηρίας δια της βίας και πρέπει να αντιμετωπιστεί ως τέτοια», πρόσθεσε.

Ο Όμο-Αγκέγκε καθαιρέθηκε την περασμένη εβδομάδα, μετά από μια διαφωνία με άλλους γερουσιαστές.

Ο εκπρόσωπος της Γερουσίας κάλεσε όλες τις υπηρεσίες ασφαλείας «να κινητοποιήσουν αμέσως» το προσωπικό τους για να βρεθεί το σκήπτρο και να συλληφθούν οι δράστες.