Αποδυναμωμένη κι έχοντας δώσει μάχη για να σχηματιστεί κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού και να λήξει η πολιτική αβεβαιότητα στη Γερμανία, η Άγκελα Μέρκελ επανεξελέγη σήμερα στην καγκελαρία της χώρας, έξι ολόκληρους μήνες μετά τις εκλογές.

Πρόκειται για το πιο μεγάλο διάστημα που έχει χρειαστεί για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Η εκλογή είναι για τη Μέρκελ το πρώτο βήμα μιας δύσκολης θητείας- της τέταρτης, που πολλοί λένε πως θα είναι και η τελευταία. Η χώρα της είναι βαθιά διχασμένη μετά την εκρηκτική άνοδο της ακροδεξιάς. Είναι χαρακτηριστικό πως το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έχει αναδειχθεί με 92 βουλευτές στο ισχυρότερο κόμμα της αντιπολίτευσης. Η άνοδός του αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην πολιτική ανοιχτών συνόρων της Μέρκελ στην κορύφωση της προσφυγικής κρίσης του 2015.

Εκτός της εκτίμησης πως αυτή θα είναι η τελευταία θητεία για τη Μέρκελ, πολλοί θεωρούν πως θα είναι και πιο σύντομη από όσο προβλέπεται. Η 63χρονη καγκελάριος έχει ανοιχτά μέτωπα και μέσα στο κόμμα της ενώ οι εταίροι της, οι Σοσιαλδημοκράτες, έχουν ανακοινώσει πως θα κάνουν τον πρώτο απολογισμό των πεπραγμένων του κυβερνητικού συνασπισμού στους 18 μήνες. Ο νέος υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς και υψηλόβαθμο στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατικών παραδέχθηκε ότι δεν πρόκειται για έναν «γάμο από αγάπη». Όμως, πρόσθεσε, οι εταίροι «είναι ικανοί να συνεργαστούν και να κυβερνήσουν όπως πρέπει».

Μπροστά στην άνοδο του AfD η Γερμανίδα καγκελάριος χρειάστηκε να δώσει εγγυήσεις στην πιο δεξιά πτέρυγα του κόμματός της, υποσχόμενη να θέσει όριο στις αφίξεις νέων μεταναστών και δίνοντας μια θέση στην κυβέρνηση στον βασικό της επικριτή στο εσωτερικό του CDU, τον φιλόδοξο Γενς Σπαν. Η κυβέρνησή της δεσμεύθηκε να εκπροσωπεί «τους καθημερινούς ανθρώπους» και όχι τις ελίτ, όπως δήλωσε ο νέος υπουργός Εσωτερικών και στέλεχος του συντηρητικού CSU Χορστ Ζέεχοφερ.

Την ίδια ώρα πολλές είναι και οι προσδοκίες της Ευρώπης για την «επανεκκίνηση» της μεγαλύτερης οικονομίας της. Όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ, η Μέρκελ θα πρέπει να διαβεβαιώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες για την ικανότητά της να δράσει, την ώρα που η ΕΕ κλονίζεται από το Brexit, την εσωστρέφεια κάποιων μελών της και την αυξανόμενη δημοτικότητα τον αντισυστημικών κομμάτων.

Η μεταρρύθμιση της ΕΕ αποτελεί προτεραιότητα της νέας γερμανικής κυβέρνησης και η Μέρκελ με τον νέο υπουργό Εξωτερικών της, τον Σοσιαλδημοκράτη Χάικο Μάας, έχει δεσμευθεί να βιαστεί να δώσει ξανά στη Γερμανία «ισχυρή φωνή» στην Ευρώπη.

Τις επόμενες ημέρες θα μεταβεί στο Παρίσι για να συζητήσει με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για τις προτάσεις του αναφορικά με τη μεταρρύθμιση της ΕΕ. «Σίγουρα δεν θα καταφέρουμε να αναλύσουμε με λεπτομέρεια κάθε πτυχή των επόμενων 20 ετών της ευρωζώνης, όμως θα μπορέσουμε να διασαφηνίσουμε αυτό που θεωρούμε το επόμενο στάδιο» δήλωσε η Μέρκελ τη Δευτέρα, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 22 και 23 Μαρτίου.