Άγνωστοι δολοφόνησαν έναν τοπικό βουλευτή στην Πολιτεία Χαλίσκο του δυτικού Μεξικού την Πέμπτη, ανακοίνωσαν οι αρχές, μια ενέργεια που προστίθεται σε μια σειρά φόνων στην περιοχή, που μαστίζεται από τη δράση των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος, ενόψει των εκλογών του καλοκαιριού.

Ο Σαούλ Γκαλίνδο, βουλευτής του αντιπολιτευόμενου, κεντροαριστερού Κόμματος της Δημοκρατικής Επανάστασης, ήταν επικεφαλής της Επιτροπής Δικαιοσύνης στο πολιτειακό Κογκρέσο.

Ο Γκαλίνδο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, βρισκόταν στο σπίτι του, στην πόλη Τοματλάν, όταν οι ένοπλοι του επιτέθηκαν, δήλωσε μια εκπρόσωπος της πολιτειακής εισαγγελίας. Ο Γκαλίνδο είχε θέσει υποψηφιότητα για να εκλεγεί δήμαρχος στην πόλη.

Η Τοματλάν βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της Πολιτείας, όπου το καρτέλ Νέα Γενιά του Χαλίσκο, μια από τις ισχυρότερες συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος του Μεξικού, έχει έντονη δράση.

Στο Μεξικό θα διεξαχθούν εθνικές, πολιτειακές και τοπικές εκλογές την 1η Ιουλίου, συμπεριλαμβανομένης της Πολιτείας Χαλίσκο και των 125 δήμων της.

Τα κίνητρα των δολοφόνων του πολιτικού δεν είναι σαφή, σύμφωνα με το πολιτειακό υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο διαβεβαίωσε ότι διεξάγεται έρευνα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ένα στέλεχος του κεντροαριστερού Κινήματος Πολιτών, του κόμματος που έχει αναδείξει τον δήμαρχο στην πολιτειακή πρωτεύουσα Γουαδαλαχάρα, επίσης δολοφονήθηκε στην Πολιτεία Χαλίσκο.

Οι εκλογές στο Μεξικό συχνά σημαδεύονται από κλιμάκωση της βίας των εγκληματικών οργανώσεων, ειδικά σε περιοχές όπου οι συμμορίες επιδιώκουν να αποκτήσουν επιρροή.