Γυναίκες μαχήτριες της μονάδας του κουρδικού YPJ στη Συρία γιόρτασαν τη νίκη επί του Ισλαμικού Κράτους στην Ράκα, την πόλη που είχε αναγορεύσει σε πρωτεύουσά του το ISIS.

Το YPJ είναι η μονάδα προστασίας Κουρδισσών γυναικών και σε πρόσφατη ανακοίνωσή του τόνιζε μεταξύ άλλων πως «θα κυνηγήσουμε την τρομοκρατία όπου και αν είναι στη χώρα μας και θα εκδικηθούμε για όλες τις γυναίκες θύματα στον κόσμο».

Όταν ρωτήθηκαν από το CNN για το τι ήταν εκείνο που τους έδινε κίνητρο να πολεμήσουν, εκείνες απάντησαν πως το έκαναν για το Κουρδικό ζήτημα αλλά και να απελευθερώσουν της γυναίκες της Ράκα. Η εξουσία του Ισλαμικού Κράτους στην πόλη και ειδικά σε βάρος των γυναικών συχνά ξέφυγε σε θέματα καταπίεσης σε τέτοιο βαθμό ξεπερνά τα όρια της φαντασίας.

raqqa2

Η Σάντα Αφρίν που πολεμά τον ISIS για 4 χρόνια δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο αρχηγός Αμπντουλάχ Οτσαλάν επικεντρώθηκε στην ελευθερία της γυναίκας, έτσι πολεμάμε για να ελευθερώσουμε τις γυναίκες και το μυαλό του κόσμου. Η μάχη μας δεν είναι μόνο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος αλλά ενάντια στην σοβινιστική αντιμετώπιση των γυναικών».

Πρόσθεσε δε πως «το κακό δεν προέρχεται μόνο από τους άντρες του Ισλαμικού Κράτους. Κακό μπορεί να προέλθει και από γυναίκες. Οι γυναίκες πρέπει να μορφωθούν και να εξελιχθούν ιδεολογικά».

raqqa3

Η Αφρίν Ντιφράμ πολεμά το ISIS για 3 χρόνια τώρα και δήλωσε τα εξής: «Πολεμάμε για να ελευθερώσουμε τον κόσμο που καταπιέζεται και για να ελευθερώσουμε τον αρχηγό μας Αμπντουλάχ Οτσαλάν που είναι φυλακισμένος στην Τουρκία».

raqqa4

Η Γουλάτ Ρομίν που πολεμά κάτι περισσότερο από ένα χρόνο δήλωσε: «Πολεμάμε για την ελευθερία των Κούρδων. Πολεμώ κατά της αδικίας για δικαιοσύνη γενικότερα και για την ελευθερία των γυναικών».