Δύο αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke συμμετείχαν σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες στο αμερικανικό χτύπημα στην Συρία με 59 πυραύλους τόμαχοκ.

2wjnj6ue
USS Porter (DDG-78)
yt0ds52e
USS Ross (DDG-71)

Πρόκειται για τα αντιτορπιλικά USS PORTER και USS ROSS.

Τα πλοία αυτής της κλάσης αποτελούν την αιχμή του δόρατος του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού μαζί φυσικά με τα αεροπλανοφόρα.

Τρεις είναι κύριοι παράγοντες που κάνουν αυτά τα πλοία τις καλύτερες πλωτές πολεμικές μηχανές των τελευταίων δεκαετιών.

Ο ένας είναι η δυνατότητα να εκτοξεύουν τους πυραύλους κρουζ τύπου Τόμαχοκ, με τους οποίους μπορούν να χτυπήσουν στόχους σε αποστάσεις μέχρι και 2.500 χιλιόμετρα.

Μπορούν να μεταφέρουν μέχρι και 90 τέτοιους πυραύλους που εκτοξεύονται από κάθετα τοποθετημένους εκτοξευτήρες στην πλώρη και την πρύμνη των πλοίων.

mnb36uvt
BGM-109 Tomahawk

Ο δεύτερος είναι η δυνατότητα να εκτοξεύουν τους αντιαεροπορικούς πυραύλους τύπου RIM-161 Standard Missile 3 που μπορούν να χτυπήσουν στόχους σε μεγάλες για αντιαεροπορικά συστήματα αποστάσεις, που φτάνουν μέχρι και τα 700 χιλιόμετρα από το πλοίο και σε ύψος που φτάνει στην στρατόσφαιρα καθώς αγγίζει τα 24.4 χιλιόμετρα.

bewi4nnf
RIM-161 Standard Missile (SM-3)

Ο τρίτος είναι το ραντάρ τύπου AESA και το σύστημα AEGIS που τους δίνει την δυνατότητα να ενταχθούν στην αντιπυραυλική ομπρέλα των ΗΠΑ.

Πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες για ραντάρ που μπορεί να εντοπίζει στόχους σε πραγματικά μεγάλες αποστάσεις χωρίς να γίνεται αντιληπτό.

Τα δύο συγκεκριμένα πλοία τώρα, έχουν εμπλοκή και σε σημαντικά περιστατικά του πρόσφατου παρελθόντος.

Το αντιτορπιλικό Porter τώρα αξίζει να σημειωθεί πως είναι ένα από τα πλοία που συμμετείχαν στην επιχείρηση «ΣΟΚ και ΔΕΟΣ» τον Ιούλιο του 20003.

Το 2007 με πυρά που εξαπέλυσε βύθισε δύο πειρατικά ταχύπλοα στα ανοιχτά της Σομαλίας.

Το 2012 συγκρούστηκε με τάνκερ στα στενά του Ορμούζ και χρειάστηκε να περάσει ένα χρονικό διάστημα στο Ντουμπάι για επισκευές που κόστισαν 700.000 δολάρια.

xbiyu4b6

Ο μόνιμος ναύσταθμός του είναι στο λιμάνι Ρότα της Ισπανίας

Το δεύτερο αντιτορπιλικό ROSS συμμετείχε στις αμερικανικές επιχειρήσεις στον Περσικό Κόλπο το 2001

Το 2005 ενεπλάκη σε ένα περιστατικό εκπυρσοκρότησης βαρέος πολυβόλου του, το οποίο χτύπησε μια σκούνα, ευτυχώς χωρίς θύματα.

Το 2014 τρεις ναύτες του δέχτηκαν επίθεση στην Κωνσταντινούπολη ενώ τον Μάιο του 2015 ήταν το πλοίο που ταρακουνήθηκε από την χαμηλή διέλευση ρωσικών μαχητικών SU-24, καθώς αυτό είχε εισέλθει στην Μαύρη Θάλασσα και έκανε επίδειξη σημαίας. Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί τα ρωσικά μαχητικά έθεσαν με ηλεκτρονικό πόλεμο όλα τα συστήματα του πλοίου εκτός λειτουργίας, κάτι που τρομοκράτησε τους ναύτες που ζητούσαν μετά να μετατεθούν.