Ένα διαφορετικό εστιατόριο στην «καρδιά» της αυστριακής πρωτεύουσας, τη Βιέννη στον αριθμό 29, προσελκύει τα βλέμματα των περαστικών.

Περπατώντας στην οδό Wipplingerstraße μία φωτεινή επιγραφή στη βιτρίνα καταστήματος, με δύο ενωμένα χέρια από neon και οι λέξεις «habibi» και hawara» (φίλος στα αραβικά και την αυστριακή «ντοπιολαλιά» αντίστοιχα), καλωσορίζουν τον επισκέπτη.

Πρόκειται για το πρώτο εστιατόριο στη Βιέννη που λειτουργεί από ανθρώπους που δραπέτευσαν από τα δεινά του πολέμου και απευθύνεται σε Αυστριακούς- και όχι μόνο.

«Μπορείς να είσαι είτε μέρος της λύσης, είτε μέρος του προβλήματος. Εμείς αποφασίσαμε το πρώτο», λένε μέλη της ομάδας που έδωσε «σάρκα και οστά» σ’ ένα εγχείρημα, που στόχο έχει να δώσει τη δυνατότητα σε πρόσφυγες να σταθούν στα πόδια τους και να γίνουν οι ίδιοι αυτοαπασχολούμενοι εργαζόμενοι – επιχειρηματίες.

«Η πρωτοβουλία έλαβε “σάρκα και οστά” τον Μάιο του 2016, με στόχο την αρμονική ένταξη των προσφύγων στην κοινωνία και δη στον επαγγελματικό τομέα. Να τους δοθεί, δηλαδή, η δυνατότητα να προετοιμαστούν ώστε, κάποια στιγμή, να μπορέσουν να αναπτύξουν ανεξάρτητη επιχειρηματική δραστηριότητα στην Αυστρία», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ερνστ, μέλος της πρωτοβουλίας.

Στη σκιά της προσφυγικής κρίσης, η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, τις οικογένειές τους, όλη τους τη ζωή στις χώρες καταγωγής τους, για να βρουν ασφάλεια και ένα νέο σπίτι μακριά από την πατρίδα τους.

Την ελπίδα για μια νέα ζωή, την οποία οι ίδιοι θα χαράσσουν και θα καθορίζουν, προς το παρόν δεν κόβει μόνον η ερμητικά κλειστή «βαλκανική οδός» αλλά συχνά και η ίδια η χώρα προορισμού τους, καθώς συμβαίνει να βρίσκονται αντιμέτωποι με ουρές αναμονής και πίσω από κλειστές πόρτες στην προσπάθεια να βρουν δουλειά.

Μια τέτοια πόρτα -στην εργασία και την ελπίδα για μια καλύτερη νέα ζωή- θέλει να ανοίξει το «Habibi & Hawara» δίνοντας τη δυνατότητα σε πρόσφυγες να γίνουν οι ίδιοι αυτοαπασχολούμενοι εργαζόμενοι- επιχειρηματίες, όπως εξηγούν τα μέλη της πρωτοβουλίας.

Υπό την καθοδήγηση έμπειρων επιχειρηματιών και εστιατόρων, μια ομάδα προσφύγων, μαζί με τους Αυστριακούς συναδέλφους τους, έχουν την ευθύνη της διαχείρισης του εστιατορίου, όπου η αραβική φιλοξενία συναντά το «πάντρεμα» της ανατολίτικης και της αυστριακής κουζίνας.

Ένας συνδυασμός που ικανοποιεί ακόμη και τον πιο απαιτητικό… ουρανίσκο.

Πώς όμως «γεννήθηκε» η ιδέα για το «Habibi & Hawara»;

Τον Ιούλιο του 2015 -όπως αναφέρεται στη σελίδα του εστιατορίου- το Stadflucht Bergmühle, ένας σύλλογος που ασχολείται με το μαγείρεμα και την ψυχαγωγία στην ύπαιθρο, ανέλαβε πρωτοβουλία για μια δράση με την ονομασία Hostenstattposten. Ήταν μια ιδέα των Nina Mohimi, Katha Schinkinger και Martin Rohla, βάσει της οποίας μέλη της ένωσης και φίλοι ετοίμασαν ένα γεύμα για πρόσφυγες στην εξοχή.

Μέσα σε τρεις μήνες, 300 «οικοδεσπότες» ήρθαν σε επαφή με 1.300 καλεσμένους (πρόσφυγες) από εμπόλεμες περιοχές στη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Από τις πολλές συζητήσεις που έγιναν προέκυψε ότι πολλοί από τους πρόσφυγες άφησαν πίσω τους μια πετυχημένη καριέρα, ικανότητες και δεξιότητες και ότι η μεγάλη πλειονότητα αυτών θέλουν να σταθούν και πάλι γρήγορα στα πόδια τους.

Τότε ήταν που γεννήθηκε η ιδέα της λειτουργίας ενός εστιατορίου. Έτσι, σε συνεργασία με τον David Kreytenberg, τον ιδρυτή και ιδιοκτήτη του εστιατορίου Die Liebe, στη Βιέννη, αναπτύχθηκε το σκεπτικό του «Habibi & Hawara», ενός εστιατορίου με πρόσφυγες -στην πλειονότητά τους- εργαζόμενους και μια καινοτόμα γαστρονομική προσέγγιση που θα “πάντρευε” την κουζίνα των χωρών απ’ όπου προέρχονταν οι πρόσφυγες με την αυστριακή κουζίνα.

Οι Αυστριακοί που είχαν αυτή την πρωτοβουλία ανέλαβαν τη χρηματοδότηση, το στρατηγικό σχεδιασμό και την υπερκέραση των νομικών εμποδίων για την υλοποίηση του όλου εγχειρήματος.

Πολλές γνωστές προσωπικότητες της Αυστρίας έσπευσαν να στηρίξουν την ιδέα και τη χρηματοδότηση για το αρχικό κεφάλαιο (ύψους 250.000 ευρώ) ανέλαβε ο Martin Rohla της Goodshares GmbH, που σε συνεργασία με τα μέλη της πρωτοβουλίας και το EAF (European Angel Fund) έδωσαν μια μοναδική ευκαιρία ζωής σε πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στην Αυστρία.

Αυτή τη στιγμή, μεταξύ των εργαζομένων στην επιχείρηση είναι εννέα πρόσφυγες, οι οποίοι έσπευσαν να αδράξουν την ευκαιρία που απλόχερα τους προσφέρθηκε.