Εφετείο στη Νορβηγία αποφάνθηκε πως το νορβηγικό κράτος δεν παραβίασε τα δικαιώματα του κατά συρροή δολοφόνου Άντερς Μπρέιβικ και δεν τον μεταχειρίσθηκε «απάνθρωπα» στη φυλακή, παρά τις κατηγορίες του τελευταίου ότι υπέστη κακομεταχείριση αφότου φυλακίσθηκε για τον φόνο 77 ανθρώπων το 2011.

Το εφετείο του Μποργκάρτινγκ ανέτρεψε την ετυμηγορία που είχε εκδώσει το 2016 ένα κατώτερο δικαστήριο του Όσλο, σύμφωνα με την οποία η κράτηση του Μπρέιβικ σε συνθήκες σχεδόν απομόνωσης σ’ ένα κελί τριών δωματίων ισοδυναμεί με «απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση» βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».

«Το εφετείο του Μποργκάρτινγκ αποφάσισε ότι ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ δεν υποβάλλεται, και δεν έχει υποβληθεί, σε βασανιστήρια ή απάνθρωπη ή εξευτελιστική συμπεριφορά», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το δικαστήριο.

Οι αυστηροί περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στον Μπρέιβικ, ο οποίος δεν έχει επαφή με άλλους κρατούμενους και δεν έχει εκφράσει μεταμέλεια για τις επιθέσεις, δικαιολογούνται επειδή υπάρχει «μεγάλος κίνδυνος» να χρησιμοποιήσει βία στο μέλλον και επειδή άλλοι κρατούμενοι μπορεί να του επιτεθούν, ανέφερε.

Κατώτερο δικαστήριο του Όσλο είχε αποφανθεί το 2016 πως οι συνθήκες κράτησης, που περιλαμβάνουν συχνούς σωματικούς ελέγχους, παραβίαζαν την απαγόρευση «απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης» που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο δικηγόρος του Μπρέιβικ Έισταϊν Στόρβικ εξέφρασε έκπληξη για την ετυμηγορία και είπε ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Νορβηγίας. Αν η αίτησή του απορριφθεί, ο Μπρέιβικ μπορεί να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Όμως το νορβηγικό Ανώτατο Δικαστήριο γενικά αποδέχεται υποθέσεις που εγείρουν ευρύτερα ζητήματα νομικών αρχών. «Το παράθυρο είναι πιο στενό», δήλωσε στο Ρόιτερς η Ίνα Στρέμστατ, επαρχιακή δικαστής.

Το εφετείο σημείωσε πως ο Μπρέιβικ ζει σε ένα κελί τριών δωματίων και μπορεί να βλέπει τηλεόραση και να διαβάζει εφημερίδες και πως η περιορισμένη επαφή του με άλλους κρατούμενους είναι υπό εξέταση.