Ανοίγει ο δρόμος για την «παντοκρατορία» Ερντογάν

Πέρασε στον πρώτο γύρο το νομοσχέδιο για τη συνταγματική αναθεώρηση


ΚΟΣΜΟΣ
10:09
16/01/2017
Ανοίγει ο δρόμος για την «παντοκρατορία» Ερντογάν
2
loading

Το κοινοβούλιο της Τουρκίας ψήφισε υπέρ, κατά τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, του σχέδιου νόμου για την αναθεώρηση του συντάγματος που θα αυξήσει τις εξουσίες του πρόεδρου Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις επισημαίνουν πως το σχετικό νομοσχέδιο βάζει την χώρα σε κίνδυνο αυταρχικότητας.

Η βουλή υπερψήφισε το τελικό 18ο άρθρο του «πακέτου» που πήγε προς ψήφιση αργά της Κυριακή. Σύμφωνα με τους κανονισμούς θα υπάρξει τώρα μια διακοπή δύο ημερών πριν τον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας κατά της διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν ενδεχόμενες αλλαγές στο άρθρο.

Το κυβερνών κόμμα ΑΚ που στηρίζεται από τους εθνικιστές του MHP προωθούν το εν λόγο νομοσχέδιο που ο Ερντογάν τονίζει πως θα φέρει μια ισχυρή ηγεσία που είναι αναγκαία για την αποφυγή εύθραυστων κυβερνητικών συμμαχιών

Εάν η Βουλή δώσει την τελική έγκριση, το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημοψήφισμα, που αναμένεται να διεξαχθεί την άνοιξη

Το φιλοκουρδικό HDP και το CHP είναι τα κόμματα που αντιδρούν.

Οι αλλαγές στο Σύνταγμα της Τουρκία θα επιτρέψουν στον Ερντογάν να εκδίδει νόμους που θα του επιτρέψουν να είναι μέλος πολιτικού κόμματος. Επίσης στα σχέδια προβλέπεται η διενέργεια γενικών εκλογών το 2019 με ένα πρόεδρο που θα μπορεί να εκτίσει δύο θητείες των 5 ετών.

Ο πρόεδρος θα έχει την εξουσία να διορίζει και να παύει τους υπουργούς, ενώ η θέση του πρωθυπουργού θα καταργηθεί, για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκίας.

Το σχέδιο του νέου Συντάγματος προβλέπει θέση αντιπροέδρου ή και αντιπροέδρων. Οι βουλευτικές κι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν ταυτόχρονα. Το υπό συζήτησιν σχέδιο ορίζει ως ημερομηνία της ψηφοφορίας την 3η Νοεμβρίου 2019.

Το νομοσχέδιο χρειάζεται τις ψήφους 330 από τους 550 βουλευτές προκειμένου να τεθεί σε δημοψήφισμα.

Το AKP έχει 316 βουλευτές και το εθνικιστικό MHP 39.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar Dark ages

    Μονοκρατορία σημαδιακή μιας νέας εποχής ;

  2. avatar νανα1

    ΒΡΙΖΕΤΕ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ??? ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΤΟΝ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΛΛΑ ΠΩς ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΜΑΓΚΑΣ??!!!! ΕΝΑΣ ΤΕΤΟΙΟΣ ΙΣΩΣ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΓΑΤΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ !!! ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΜΟΝΟ ΤΡΙΒΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΩΝ "ΕΥΡΩ-ΠΕΩΝ" ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΝ ΧΑΔΑΚΙΑ!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει