Ο πρώην επικεφαλής των Γάλλων Σοσιαλιστών Φρανσουά Ολάντ είναι το μεγάλο φαβορί του πρώτου γύρου των εκλογών που θα διεξαχθούν στους κόλπους του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) για την επιλογή του υποψηφίου του που θα αναμετρηθεί με τον νυν πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί στις προεδρικές εκλογές του 2012.

Οι εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν σε δύο γύρους, τις δύο προσεχείς Κυριακές, για το χρίσμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στη Γαλλία κατ’ αυτόν τον τρόπο. Πρόκειται για αμερικανικού τύπου προκριματικές εκλογές που είναι ανοιχτές σε όλους τους Γάλλους που ενστερνίζονται τις αξίες των Σοσιαλιστών, με τη συμβολή ενός ευρώ.

Οι Σοσιαλιστές, οι οποίοι έχουν κερδίσει όλες τις άλλες εκλογικές αναμετρήσεις από την εκλογή του Σαρκοζί στην προεδρία το 2007, συμπεριλαμβανομένων των εκλογών για τη Γερουσία πριν από 10 ημέρες, ελπίζουν μέσω αυτής της διαδικασίας να προσδώσουν μια νομιμότητα στον υποψήφιό τους.

Στην αναμέτρηση αυτή μετέχουν συνολικά έξι υποψήφιοι. Όμως αναμένεται ότι θα μετατραπεί σε μονομαχία ανάμεσα στον πρώην αρχηγό του PS Φρανσουά Ολάντ και της Μαρτίν Ομπρί, η οποία τον διαδέχθηκε το 2008. Εδώ και μήνες οι δημοσκοπήσεις δίνουν και στους δύο νίκη απέναντι στον Σαρκοζί στον πρώτο και το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών τον επόμενο Απρίλιο και Μάιο αντίστοιχα.

Παρά το μεγάλο ενδιαφέρον που έχουν δείξει οι Γάλλοι, το εκλογικό σώμα που θα μετάσχει στις εκλογές για το χρίσμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος παραμένει άγνωστο, το οποίο καθιστά δύσκολες τις προγνώσεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, ο Ολάντ έχει το μεγάλο προβάδισμα: η πιο πρόσφατη έρευνα που έγινε από το Ifop του δίδει τη νίκη και στους δύο γύρους των προκριματικών με 42% και 59% των ψήφων αντίστοιχα απέναντι στην Μαρτίν Ομπρί (27% και 41%).

Εξάλλου ο Ολάντ διευρύνει το προβάδισμά του και έναντι του προέδρου Σαρκοζί για τις προεδρικές εκλογές.

Όπως δείχνει δημοσκόπηση του Ipsos για την γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ», ο Ολάντ κερδίζει τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών με ποσοστό 32%, δηλαδή ανέβηκε κατά δύο μονάδες από το ποσοστό που έδειχνε προηγούμενη δημοσκόπηση της 7ης Σεπτεμβρίου, ενώ ο Σαρκοζί έρχεται δεύτερος με ποσοστό 21%, έπεσε κατά μία μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση.

Στην ίδια έρευνα για τη «Le Monde» η ακροδεξιά ηγέτης Μαρίν Λε Πεν λαμβάνει ποσοστό 16%.

Τον Σαρκοζί κερδίζει και η Ομπρί σύμφωνα με την δημοσκόπηση αυτή καθώς λαμβάνει ποσοστό 29% έναντι ποσοστού 22% που συγκεντρώνει ο Γάλλος πρόεδρος. Αντιθέτως η Σοσιαλίστρια Σεγκολέν Ρουαγιάλ, επίσης υποψήφια για το χρίσμα του κόμματός της, η οποία ηττήθηκε από τον Σαρκοζί στις προεδρικές του 2007, χάνει με μία μονάδα διαφορά από τον Σαρκοζί, με ποσοστό 22% έναντι 23% που παίρνει εκείνος.

Η έρευνα αυτή έγινε σε δείγμα 962 ανθρώπων στις 30 Σεπτεμβρίου και την 1η Οκτωβρίου, λίγο πριν από την αποχώρηση την Κυριακή από την προεδρική κούρσα του κεντρώου Ζαν Λουί Μπορλού. Οι δημοσκοπήσεις έδιναν στον Μπορλού, πρώην υπουργό Περιβάλλοντος, ποσοστό μεταξύ 6,5 και 8% των ψήφων. Η αποχώρηση αυτή πιστεύεται ότι θα αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας του Σαρκοζί, ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει αργότερα φέτος την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές.

Η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Βαλερί Πεκρές δήλωσε σήμερα ότι το κυβερνών κόμμα Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) πιστεύεται ότι θα επωφεληθεί από την αποχώρησή του.

Επιστρέφοντας και πάλι στον Ολάντ, το γαλλικό περιοδικό «L’ Express» γράφει σήμερα ότι Γάλλοι αστυνομικοί ειδικοί στον τομέα των πληροφοριών «έλαβαν εντολή διεξαγωγής έρευνας» στις αρχές του 2011 για μία δημοσιογράφο του πολιτικού ρεπορτάζ που είναι επίσης σύντροφος του υποψηφίου για το χρίσμα των Σοσιαλιστών.

Η αστυνομία του Παρισιού διέψευσε στο «L’ Express» και στη συνέχεια και στο Γαλλικό Πρακτορείο την «ύπαρξη» ενός υπομνήματος και «οποιοδήποτε αίτημα για τη διεξαγωγή έρευνας» για τη σύντροφο του Ολάντ, σημειώνοντας ότι «οι υπηρεσίες πληροφοριών δεν επεμβαίνουν με κανέναν τρόπο στον πολιτικό και τον ιδιωτικό τομέα».

Το περιοδικό εξηγεί ότι «συγκλίνουσες αστυνομικές πηγές» και «σε πολλά επίπεδα της ιεραρχίας» δήλωσαν ότι υπάλληλοι «που επελέγησαν αυστηρά (…) πήραν εντολή να ερευνήσουν για την Βαλερί Τριερβαϊλέρ», δημοσιογράφο του πολιτικού ρεπορτάζ στο τηλεοπτικό δίκτυο «Direct 8».

Το περιοδικό προσθέτει ότι «επρόκειτο για την έκδοση ενός ενδελεχούς βιογραφικού σημειώματος» για τη δημοσιογράφο «συμπεριλαμβανομένου του δικτύου των επαφών της».

Οι αστυνομικές έρευνες των υπηρεσιών πληροφοριών στον πολιτικό κύκλο έχουν επισήμως σταματήσει εδώ και μερικά χρόνια έπειτα από πολλά σκάνδαλα που είχαν ξεσπάσει.