Το κλείσιμο των συνόρων της Σένγκεν θα προκαλούσε τεράστιες ζημιές, διότι η γερμανική οικονομία εξαρτάται από τα ανοικτά σύνορα της εσωτερικής αγοράς της Ε.Ε. Δικαιολογημένο είναι μόνο σε «καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης». Επομένως, είναι αποφασιστικής σημασίας ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., ώστε να εμποδίζονται οι πρόσφυγες να μπουν στο έδαφός της, προτείνει η Επιτροπή Ευρωπαϊκής Πολιτικής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Γερμανίας (CDU) στο πεντασέλιδο έγγραφο το οποίο βρίσκεται στη διάθεση της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung.

Η επιτροπή ζητά μάλιστα και δράσεις πέραν των προτεινομένων από τις Βρυξέλλες, όπως λ.χ. τη δημιουργία ενός ενιαίου κοινωνικού συστήματος για τους πρόσφυγες σε όλη την Ευρώπη.Κανένα άλλο θέμα δεν δίχασε τη Χριστιανοκοινωνική Ενωση της Βαυαρίας (CSU) και τη Χριστανοδημοκρατική Ένωση (CDU) τις τελευταίες δεκαετίες όσο το προσφυγικό.To έγγραφο αυτό είναι ενδιαφέρον διότι καταδεικνύει ότι η γραμμή της καγκελαρίου Μέρκελ για αθρόα είσοδο προσφύγων στη Γερμανία εγκαταλείπεται και προτείνεται η υιοθέτηση του περιορισμού της ροής, συμπεραίνει η εφημερίδα.

Στο έγγραφο αναφέρεται επίσης ότι το προσφυγικό έθεσε την Ε.Ε. «προ μεγάλων προκλήσεων» και ότι η πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης για κοινή ευρωπαϊκή λύση έχει «τώρα τα πρώτα αποτελέσματα. Ο αριθμός των προσφύγων έχει σαφώς μειωθεί».

Οι συντάκτες επαινούν της συμφωνία Ε.Ε. -Τουρκίας, διότι, χάρη σ΄αυτήν, ο αριθμός των προσφύγων οι οποίοι διασχίζουν το Αιγαίο έχει μειωθεί δραστικά. «Ενώ τον Οκτώβριο του 2015 έφθαναν στην Ελλάδα πάνω από 210.000, τον Απρίλιο του 2016 ήταν μόνο 3.650».

Πάντως, οι χριστιανοδημοκράτες ειδικοί δεν σημαίνουν τη λήξη του συναγερμού. «Η πίεση του προσφυγικού στις χώρες της νότιας και νοτιοανατολικής Ευρώπης θα συνεχίσει να αυξάνεται λόγω του δημογραφικού. Γι αυτό η Ευρώπη θα παραμείνει ελκυστικός προορισμός».

Η επιτροπή χαιρετίζει την πρόταση της Κομισιόν να μετατραπεί η Frontex σε ένα ευρωπαϊκό σύστημα προστασίας των συνόρων. Ζητούν όμως μια ευρεία εντολή και αποτελεσματικότερες δυνατότητες επέμβασης, ώστε να μπορούν να προστατευθούν καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

Επίσης προτείνει «να διευκολυνθεί η επέμβαση ευρωπαϊκών ομάδων υποστήριξης σε εθνικά εδάφη. Τέτοιες παρεμβάσεις θα πρέπει να είναι δυνατές και χωρίς την έγκριση των χωρών μελών», εφόσον αυτά δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στις υποχρεώσεις φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. Εκτός τούτου, οι χριστιανοδημοκράτες εμπειρογνώμονες προτείνουν τη δημιουργία «μιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας επαναπροώθησης» εντός αυτού του συστήματος προστασίας των συνόρων, η οποία να βοηθά τις βεβαρυμένες χώρες στις απελάσεις.

Το ότι η επιτροπή έχει κατά νουν και την υπερβολική επιβάρυνση της Γερμανίας αποδεικνύει κατά την Süddeutsche Zeitung η πρόταση για την δημιουργία ενός «ενιαίου συστήματος κοινωνικών παροχών για τους προσφυγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο», διότι μέχρι τώρα οι παροχές της Γερμανίας ήταν κατά πολύ υψηλότερες από τις άλλες χώρες της Ε.Ε.

Οι καλές όμως συγκριτικά κοινωνικές παροχές δεν πρέπει κατά του χριστιανοδημοκράτες ειδικούς να αποτελέσουν πλέον κίνητρο για δευτερογενή μετανάστευση εντός της Ευρώπης. Γι αυτό και η επιτροπή προτείνει μελλοντικά να υπολογίζονται επακριβώς οι βασικές ανάγκες ενός εκάστου και οι αιτούντες άσυλο να υποχρεώνονται να παραμείνουν στην χώρα η οποία είναι αρμόδια γι αυτούς.