Υπό κράτηση έθεσε σήμερα η τουρκική αστυνομία 20 πρόσωπα με την κατηγορία ότι διατηρούν σχέσεις με το κίνημα του οποίου ηγείται ο εγκατεστημένος στις ΗΠΑ μουσουλμάνος ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, όπως μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Οι συλλήψεις έγιναν στο πλαίσιο επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε στις νότιες επαρχίες της Οσμάνιγιε, των Αδάνων, της Μερσίνης και της Ισπάρτα, και ότι εκπαιδευτικοί και επιχειρηματίες είναι μεταξύ των προσώπων που τέθηκαν υπό κράτηση.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί τον Γκιουλέν ότι εγκαθιδρύει ένα “παράλληλο κράτος” και συνωμοτεί για να ανατρέψει την κυβέρνηση μ’ ένα δίκτυο υποστηρικτών του στο δικαστικό σώμα, την αστυνομία και τα μέσα ενημέρωσης. Ο Γκιουλέν από την μεριά του αρνείται τις κατηγορίες.

Οι δύο ήταν σύμμαχοι έως ότου αστυνομικοί και εισαγγελείς, που θεωρήθηκαν ότι πρόσκεινται στον Γκιουλέν, άρχισαν το 2013 έρευνα για διαφθορά στον εσωτερικό κύκλο του Ερντογάν. Χιλιάδες αστυνομικοί, εισαγγελείς και δικαστές παύθηκαν ή μετατέθηκαν κατηγορούμενοι για σχέσεις με τον Γκιουλέν.

Τις προηγούμενες μέρες η αστυνομία έθεσε υπό κράτηση 100 πρόσωπα, περιλαμβανομένων διευθυντικών στελεχών μιας εξέχουσας τουρκικής κατασκευαστικής εταιρείας, με την κατηγορία ότι χρηματοδοτούσαν το κίνημα του Γκιουλέν.