Τα μίντια της Αυστρίας προβάλλουν σήμερα το διάβημα διαμαρτυρίας απέναντι στην Αυστρία, στο οποίο προέβη σήμερα η Ελλάδα για την εξωθεσμική πρωτοβουλία των Αυστριακών υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ και Σεμπάστιαν Κουρτς, του συγκυβερνώντος -με τους Σοσιαλδημοκράτες- συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.

Όπως αναφέρεται στα σχετικά δημοσιεύματα, η προγραμματιζόμενη για την Τετάρτη στη Βιέννη, Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια, προκαλεί έντονη κριτική από την Ελλάδα, η οποία με διπλωματικό διάβημα διαμαρτύρεται κατά της Διάσκεψης που διοργανώνουν η κ. Μικλ-Λάιτνερ και ο κ. Κουρτς και η οποία, σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, συνιστά μονομερή και καθόλου φιλική ενέργεια προς την Ελλάδα.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει επιπλέον πως με αυτή τη διάσκεψη επιχειρείται, χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας, να ληφθούν αποφάσεις, οι οποίες αφορούν άμεσα την Ελλάδα και τα ελληνικά σύνορα, αναφέρουν τα αυστριακά δημοσιεύματα, προσθέτοντας πως αντίστοιχο διάβημα διαμαρτυρίας επιδόθηκε και από την ελληνική πρεσβεία στη Βιέννη στο αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών.

Στα δημοσιεύματα των αυστριακών εφημερίδων σημειώνεται επίσης ότι η Ελλάδα θεωρεί την Αυστρία ως υποκινητή του κλεισίματος των συνόρων της ΠΓΔΜ και, όπως δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, «δεκαπέντε ώρες μετά τη συμφωνία στις Βρυξέλλες πως τα σύνορα θα παραμείνουν κατ’ αρχάς ανοιχτά, άλλαξαν τα συμφωνηθέντα και αυτό αποτελεί ένα είδος πραξικοπήματος».

Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα, στη διάρκεια της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ είχε συμφωνηθεί και με τις χώρες της αποκαλούμενης «Διαδρομής των Βαλκανίων» πως θα έμεναν ανοιχτά τα σύνορα για μετανάστες από το Ιράκ, τη Συρία και το Αφγανιστάν, κάτι που παραβίασε η ΠΓΔΜ μη επιτρέποντας σε Αφγανούς τη συνέχιση του ταξιδιού, με αποτέλεσμα να επακολουθήσουν επεισόδια στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, τα οποία από το μεσημέρι της Δευτέρας παραμένουν κλειστά για πρόσφυγες-μετανάστες.

Στα αυστριακά δημοσιεύματα επισημαίνεται πως κριτική στην προγραμματιζόμενη για αύριο διάσκεψη στη Βιέννη, άσκησε σήμερα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκφράζοντας «ανησυχίες» για το ότι ορισμένες χώρες-μέλη ενεργούν εκτός του συμφωνηθέντος πλαισίου, όπως τόνισε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Νατάσα Μπερτρό, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θα προτιμούσε να συμμετείχαν (σ.σ.: στη διάσκεψη) όλες οι χώρες κατά μήκος της «Διαδρομής των Βαλκανίων».