Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατρέχει τον κίνδυνο να επιλέξει τη μια πλευρά στον πολιτικό διάλογο ο οποίος διεξάγεται στην Πολωνία με την έναρξη της διαδικασίας —κάτι που δεν έχει προηγούμενο— για το κράτος δικαίου, έκρινε σήμερα ο Πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών Κόνραντ Σιμάνσκι.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι ξεκινά μια «προκαταρκτική» διαδικασία αποτίμησης βάσει του λεγόμενου πλαισίου για τη διασφάλιση του κράτους δικαίου στην ΕΕ, προκειμένου να εξακριβώσει εάν η νέα δεξιά κυβέρνηση της Πολωνίας παραβίασε τις δημοκρατικές αξίες της Ευρώπης αποκτώντας περισσότερο έλεγχο επί του Συνταγματικού Δικαστηρίου και των δημόσιων ΜΜΕ.

«Έχω την εντύπωση ότι η Επιτροπή κινδυνεύει να επιλέξει πλευρά και να διαδραματίσει ρόλο στην πολιτική διένεξη εντός της Πολωνίας», είπε ο Σιμάνσκι μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πάντως ο Σιμάνσκι αποπειράθηκε να υποβαθμίσει την διένεξη, δηλώνοντας ότι η Βαρσοβία είναι έτοιμη να συνεχίσει τον διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ σημείωσε πως είναι βέβαιος ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί θα διευθετηθεί.

Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς απέρριψε τις επικρίσεις της Βαρσοβίας περί του ότι η σημερινή απόφαση των Βρυξελλών υποκρύπτει πολιτικά κίνητρα.

«Αυτό δεν έχει απολύτως καμιά σχέση με την πολιτική» ή μικροπολιτικές σκοπιμότητες, επέμεινε ο Τίμερμανς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. «Η εσωτερική πολιτική της Πολωνίας δεν με απασχολεί, δεν την γνωρίζω και δεν θέλω να την μάθω, απλώς εξετάζω τα μέτρα που ελήφθησαν και το πώς συνδέονται με το κράτος δικαίου στην Πολωνία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το πλαίσιο για τη διασφάλιση του κράτους δικαίου είχε δημιουργηθεί πριν από δύο χρόνια, μετά τις επικρίσεις σε βάρος της ΕΕ ότι παρέμεινε άπρακτη και δεν έκανε παρά ελάχιστα για να εμποδίσει τις αυταρχικές εκτροπές του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν τα τελευταία τρία χρόνια.

Ο Τίμερμανς, ο οποίος ήδη πριν αναλάβει πρώτος αντιπρόεδρος της Κομισιόν —όταν ήταν ο ΥΠΕΞ της προηγούμενης κεντροαριστερής κυβέρνησης της Ολλανδίας— είχε υπάρξει ένας από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες του πλαισίου για τη διασφάλιση του κράτους δικαίου στην ΕΕ, δήλωσε ότι αυτό θα επιτρέψει να γίνει ένας «δομημένος διάλογος» με τη Βαρσοβία.

«Με ικανοποίησε το γεγονός ότι η λέξη που χρησιμοποιήθηκε περισσότερο από κάθε άλλο ήταν ο “διάλογος”», σημείωσε ο Σιμάνσκι αναφερόμενος στα σχόλια του Τίμερμανς. «Ελπίζουμε και εμείς ότι πρόκειται μόνον για έναν διάλογο κι είμαστε έτοιμοι για διάλογο», συνέχισε.

Ο Τίμερμανς διευκρίνισε ότι θέλει από τη Βαρσοβία να εξηγήσει γιατί δεν εφαρμόστηκαν δύο αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου και γιατί οι θητείες του προέδρου και του αντιπροέδρου του συντομεύτηκαν.

Ακόμη, είπε πως θέλει μια εξήγηση για τους σκοπούς των αλλαγών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων του ΣΔ, οι οποίες μπορεί να καταστήσουν το έργο του δυσκολότερο.

«Θα επιμέναμε οι ερωτήσεις [της Ευρωπαϊκής Επιτροπής] να διατυπωθούν με ακρίβεια διότι δώσαμε πολλή πληροφόρηση στην Κομισιόν τις τελευταίες ημέρες και ακόμη δεν είναι εντελώς σαφές σε εμάς τι δεν έχει καταλάβει η Κομισιόν», είπε ο Σιμάνσκι.