Το «πράσινο φως» για την ένταξη, στο Σύνταγμα, ενός «χρυσού κανόνα» για την ισορροπία του κρατικού προϋπολογισμού, ζητεί από τους βουλευτές και τους γερουσιαστές ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σακοζί σε επιστολή που τους απηύθυνε, μία πρωτοφανή κίνηση για την 5η Γαλλική Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της γαλλικής εφημερίδας «Figarο», ο Γάλλος πρόεδρος κάνει «εκτενή αναφορά στη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες για τη σωτηρία της Ελλάδας» και ζητεί την αναθεώρηση του Συντάγματος, ώστε να μπουν περιοριστικοί κανόνες για τα ελλείμματα.

Με την κίνηση αυτή, ο Νικολά Σαρκοζί αρχίζει μια πραγματική μάχη, γιατί οι σοσιαλιστές έως τώρα έχουν δηλώσει αρνητικοί σε μια τέτοια ιδέα.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα, ο Γάλλος πρόεδρος κάνει αναφορά στους ιδρυτές της ΕΕ, κάνει λόγο για την ενδυνάμωση της οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης και διαβεβαιώνει ότι θα συνεργαστεί με την Άγκελα Μέρκελ, ώστε στο τέλος του καλοκαιριού να κάνουν από κοινού σχετικές προτάσεις.

«Είμαι σίγουρος ότι μόνο μια κοινή και ακλόνητη θέληση μπορεί να επιτρέψει στην Ευρώπη να βγει πιο μεγάλη και πιο δυνατή από μια κρίση που θα μπορούσε να συμπαρασύρει μαζί της το όνειρο των ιδρυτών, οι οποίοι θέλησαν να μας αφήσουν ως κληρονομιά την ειρήνη και την ευημερία», γράφει ο Νικολά Σαρκοζί.

Στη συνέχεια εκφράζει τη θέλησή του «να δώσει η Γαλλία το παράδειγμα στην τακτοποίηση των δημόσιων οικονομικών της».

Με τον εν λόγω «χρυσό κανόνα» για την ισορροπία των δημόσιων οικονομικών, προτείνεται να καθοριστεί για διάρκεια τριών ετών η εξέλιξη στα έσοδα και τα έξοδα τις χώρας, στοχεύοντας στην πλήρη επιστροφή σε μια ισορροπία ανάμεσα στα έσοδα και στα έξοδα.

Ο κανόνας αυτός θα επιβληθεί σε κάθε δημόσια δράση, τόσο σε κρατικό επίπεδο όσο και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Στην επιστολή του Γάλλου προέδρου, η οποία έχει περισσότερο «παιδαγωγικό» χαρακτήρα, η αναφορά στη θεσμοθέτηση του «χρυσού κανόνα» γίνεται με έμμεσο τρόπο.

«Μέσα στους επόμενους μήνες, έχουμε ανάγκη να βρεθούμε όλοι μαζί και να σκεφθούμε γύρω από τα ζωτικής σημασίας θέματα. Η εθνική εκπροσώπηση που εμείς ενσαρκώνουμε πιστεύω ότι θα παίξει ένα σημαντικό ρόλο για τη διασφάλιση του αισθήματος της κοινής ευθύνης απέναντι στην Ιστορία» καταλήγει ο Νικολά Σαρκοζί.

Ο «χρυσός κανόνας» έχει ήδη ψηφισθεί από τη Βουλή και τη Γερουσία, με τελική έγκριση στις 13 Ιουλίου. Για να θεσπισθεί όμως και να εγγραφεί στο Σύνταγμα πρέπει να συγκληθεί το Κογκρέσο (Κοινοβούλιο και Γερουσία) στις Βερσαλλίες και να επιτευχθεί έγκριση από τα τρία πέμπτα.

Οι Βουλευτές και Γερουσιαστές πρόκειται να πάρουν σήμερα το πρωί την εν λόγω επιστολή.