Έκκληση στις γειτονικές χώρες της Βόρειας Κορέας να επιβάλουν με σθένος κυρώσεις εναντίον της Πιονγκγιάνγκ, καθώς οι εχθρικές της πράξεις «συνιστούν ξεκάθαρη απειλή για την περιοχή» απηύθυνε η Χίλαρι Κλίντον.

Μιλώντας από το Ανόι στο περιφερειακό φόρουμ της Ένωσης των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τους γείτονες της Μιανμάρ να ασκήσουν πιέσεις στη στρατιωτική ηγεσία της χώρας για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Ακόμη, τόνισε ότι η Ασία πρέπει να συνταχθεί με τη διεθνή κοινότητα και να στείλει ένα «ξεκάθαρο μήνυμα» στο Ιράν για να περιορίσει τις πυρηνικές του φιλοδοξίες.

«Ένας τρόπος μέτρησης της δύναμης μίας κοινότητας εθνών είναι ο τρόπος με τον οποία απαντά στις απειλές που δέχονται τα μέλη της, οι γείτονές της και η περιοχή» είπε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στο Φόρουμ της ASEAN, στο οποίο συμμετέχουν οι ισχυρές δυνάμεις της περιοχής, η Κίνα, η Ιαπωνία και η Ρωσία μαζί με τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά.

Την Τετάρτη η Κλίντον παρουσίασε τις νέες αμερικανικές κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας την οποία τόσο η Ουάσινγκτον όσο και η Σεούλ κατηγορούν για τη βύθιση της νοτιοκορεατικής φρεγάτας το Μάρτιο που στοίχισε τη ζωή σε 46 ανθρώπους.

Η Κλίντον δήλωσε ότι είναι απαραίτητο τα ασιατικά κράτη να επιβάλουν αυτές τις κυρώσεις για να προτρέψουν τη Βόρεια Κορέα «να λάβει τα μέτρα που πρέπει» προκειμένου να σταματήσει την ανάπτυξη του πυρηνικού της οπλοστασίου και να επιδιώξει την βιώσιμη ειρήνη με τη Νότια Κορέα.