Η Γερμανία, η Τουρκία και η Ιταλία αναμένεται να διατηρήσουν τον αριθμό των στρατιωτών τους στο Αφγανιστάν στο σημερινό τους επίπεδο, δήλωσαν σήμερα ανώτεροι αξιωματούχοι του NATO, μετά την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να παρατείνει την 14ετή στρατιωτική της παρουσία στο έδαφος της χώρας αυτής της νοτιοανατολικής Ασίας.

Η κατάληψη της πρωτεύουσας μιας επαρχίας του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν προ ολίγων εβδομάδων ήγειρε ανησυχίες για το αξιόμαχο των αφγανικών δυνάμεων. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο NATO λένε πλέον ότι θα είναι τα γεγονότα, και όχι τα χρονοδιαγράμματα, εκείνα που θα υπαγορεύσουν τον ρυθμό της σταδιακής απόσυρσης των ξένων στρατευμάτων.

Ο πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλοβ, ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του NATO στην Ευρώπη, δήλωσε ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις πως κράτη μέλη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου θα διατηρήσουν στο σημερινό τους επίπεδο τον αριθμό των στρατιωτών τους στο Αφγανιστάν, στο πλευρό των 10.000 Αμερικανών στρατιωτών. Αν και οι συνομιλίες για τους ακριβείς αριθμούς βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, οι χώρες που έχουν αναπτύξει τους περισσότερους στρατιώτες δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν θα τους μειώσουν, πρόσθεσε.

«Αρκετές από τις χώρες που κάνουν τις μεγαλύτερες συνεισφορές μας έχουν ήδη ενημερώσει ότι θα τις διατηρήσουν», είπε ο πτέραρχος Μπρίντλοβ στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο ανώτατος Αμερικανός αξιωματικός απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Όμως ένας δεύτερος ανώτερος αξιωματούχος του NATO διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία, η Τουρκία και η Ιταλία εξεδήλωσαν την πρόθεση να διατηρήσουν στο τρέχον επίπεδο τις αποστολές τους στο αφγανικό έδαφος.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνησή του εξετάζει το ενδεχόμενο να διατηρήσει τα στρατεύματά της στο Αφγανιστάν για άλλον έναν χρόνο. Ο δεύτερος νατοϊκός αξιωματούχος είπε ότι «εξ όσων αντιλαμβανόμαστε, αυτό θα συμβεί».

Η Γερμανία διατηρεί σήμερα 850 στελέχη των ενόπλων της δυνάμεων στο Αφγανιστάν, η Ιταλία 760 και η Τουρκία περίπου 500, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του Συμφώνου.

«Θα πρέπει να κάνουμε τις όποιες μεταβολές στη δομή των στρατευμάτων μας βάσει των συνθηκών επί του πεδίου, όχι βάσει χρονοδιαγραμμάτων», τόνισε ο πτέραρχος Μπρίντλοβ. «Και άλλες χώρες ήδη ενημερώνουν ότι είναι δεσμευμένες» στον στόχο αυτό, πρόσθεσε ο ίδιος.

Αντίθετα με τις ΗΠΑ, το NATO δεν είχε προσδιορίσει την ημερομηνία που θα τερμάτιζε την αποστολή του στο Αφγανιστάν, η οποία σήμερα αριθμεί 6.000 άνδρες από περίπου 40 χώρες, κυρίως κράτη μέλη του Συμφώνου.

Η επίσημη απόφαση σχετικά με την αποστολή αυτή—η οποία θεωρητικά έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα—αναμένεται να ληφθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών μελών του NATO στις αρχές του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με έναν τρίτο νατοϊκό αξιωματούχο.

Αν και οι αφγανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν τη στρατηγικής σημασίας πόλη Κουντούζ, στο βόρειο τμήμα της χώρας, η κατάληψή της για ένα βραχύ χρονικό διάστημα τον περασμένο μήνα ενέτεινε τις ανησυχίες για το πόσο αξιόμαχες είναι.

Εξάλλου τα πλήγματα της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας σε ένα νοσοκομείο της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή μεν, όμως, για το NATO, κατέδειξαν επίσης τους κινδύνους της πρόωρης αποχώρησης των δυνάμεών του από το Αφγανιστάν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σκόπευε να αποσύρει σχεδόν όλους τους Αμερικανούς στρατιώτες από το Αφγανιστάν, πλην εκείνων που χρειάζονται για τη φρούρηση της αμερικανικής πρεσβείας στη χώρα αυτή, πριν εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο, καθώς ήλπιζε ότι η εκπαίδευση και ο εξοπλισμός των αφγανικών δυνάμεων θα αρκούσε για να αποτραπεί η ανακατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Όμως πλέον η Ουάσινγκτον επιβραδύνει τον ρυθμό απόσυρσης των Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν και σχεδιάζει να διατηρήσει εκεί στα σημερινά της επίπεδα (9.800 στελέχη) την αποστολή της για το μεγαλύτερο μέρος του 2016, με τη επανέναρξη της σταδιακής μείωσης του επιπέδου των δυνάμεων των ΗΠΑ να αναμένεται για το 2017.

Η Ουάσινγκτον έχει δαπανήσει περίπου 65 δισεκατομμύρια δολάρια για την στρατολόγηση και την προετοιμασία των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας, που αναμένεται να φθάσουν συνολικά τα 350.000 στελέχη.

Καθώς αυτό απέχει ακόμη πολύ από την ολοκλήρωσή του, η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε την περασμένη εβδομάδα ότι το NATO πρέπει να εξασφαλίσει ότι η κυβέρνηση του Αφγανιστάν θα είναι σε θέση να προασπίσει τη σταθερότητα στη χώρα.

Προς αυτό ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ας Κάρτερ προετοιμάζει ένα αίτημα για τη συνέχιση της χρηματοδότησης του αφγανικού στρατού από την Ουάσινγκτον έως ότου να φθάσει τον υψηλότερο αριθμό ανδρών—350.000 άνδρες—το 2017, αλλά «και πέραν αυτού» του χρονικού σημείου.