H «ρουτίνα» των μαζικών δολοφονιών με όπλα στις ΗΠΑ την οποία καταδίκασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, έπειτα από το μακελειό στο Όρεγκον (βορειοδυτικά) με 9 νεκρούς, θα μπορούσε να συνοψιστεί σε ορισμένα εντυπωσιακά αριθμητικά στοιχεία:

– Είναι η 15η φορά που ο πρόεδρος παρεμβαίνει έπειτα από παρόμοιες τραγωδίες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 2009. Το είχε κάνει μεταξύ άλλων το 2012 μετά τις σφαγές στην Ορόρα (12 νεκροί) και το Νιούτον (20 παιδιά και 6 ενήλικες νεκροί), έπειτα από το μακελειό στην Ουάσιγκτον (12 νεκροί) τον Σεπτέμβριο του 2013 και πιο πρόσφατα μετά την ένοπλη επίθεση στο Τσάρλεστον (9 νεκροί) τον Ιούνιο του 2015.

– Από τις αρχές του έτους, οι ΗΠΑ έχουν γίνει το θέατρο 294 ένοπλων επιθέσεων με πολλά θύματα σε διάστημα 274 ημερών, σύμφωνα με τον ιστότοπο Shootingtracker που καταγράφει όλα τα περιστατικά αυτού του είδους όπου τουλάχιστον 4 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους ή έχουν τραυματιστεί.

– Η συχνότητα των πολύνεκρων φονικών επιθέσεων με όπλα έχει τριπλασιαστεί από το 2011 με μέσο όρο ένα περιστατικό αυτού του είδους κάθε 64 ημέρες, καταδεικνύει μια έρευνα που διεξήγαγε το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ τον Οκτώβριο του 2014 και δημοσίευσε ο ιστότοπος Mother Jones.

– 142 περιστατικά όπου χρησιμοποιήθηκαν πυροβόλα όπλα σημειώθηκαν σε σχολικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ μετά την τραγωδία στο Νιούτον τον Δεκέμβριο του 2012, στα 34 εκ των οποίων τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχει χάσει την ζωή του. Σαράντα πέντε περιστατικά καταγράφηκαν μόνο φέτος. Σε 22 από τις επιθέσεις, ο δράστης αυτοκτόνησε, σύμφωνα με τον ιστότοπο everytown.org, που τα καταγράφει.

– Στις ΗΠΑ κυκλοφορούν περίπου 270 εκατομμύρια όπλα, γεγονός που τις καθιστά ως την αναπτυγμένη χώρα με το υψηλότερο ποσοστό οπλοκατοχής ανά κάτοικο (σχεδόν 89 όπλα για 100 κατοίκους). Οι Αμερικανοί βρίσκονται επιπλέον στην κορυφή της κατάταξης στον αριθμό των ανθρωποκτονιών με πυροβόλα όπλα καθώς έχουν καταγραφεί 29,7 αυτοκτονίες ανά χρόνο για 1 εκατομμύριο κατοίκους, σύμφωνα με τον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

– 11.208 ανθρωποκτονίες και 21.175 αυτοκτονίες με πυροβόλα όπλα καταγράφθηκαν το 2013, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών.

– Το 85% των Αμερικανών τάσσεται υπέρ της επιβολής αυστηρότερων ελέγχων για την οπλοκατοχή και το 57% υπέρ της απαγόρευσης των τουφεκιών, σύμφωνα με το ερευνητικό κέντρο Pew (Αύγουστος 2015).

Την ίδια στιγμή, αποκαλύφθηκε πως ο δράστης του μακελειού στο πανεπιστήμιο του Όρεγκον είχε υπηρετήσει για πολύ μικρό χρονικό διάστημα στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και είχε στην κατοχή του 13 όπλα, που είχαν όλα αγοραστεί νόμιμα.

Ο Κρίστοφερ Χάρπερ Μέρσερ, 26 ετών, είχε καταταγεί στον αμερικανικό στρατό στις 5 Νοεμβρίου 2008 στο Φορτ Τζάκσον της Νότιας Καρολίνας. Υπηρέτησε όμως μόλις έναν μήνα αφού στις 11 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους τον απέλυσαν καθώς έκριναν ότι δεν πληρούσε τα απαραίτητα προσόντα, σύμφωνα με τα αρχεία του στρατού.

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, ανέφερε ότι ο Μέρσερ άφησε πίσω του ορισμένα γραπτά στα οποία εκφράζει την αντιπάθειά του για τους μαύρους.

Ο σερίφης της κομητείας Ντάγκλας, Τζον Χάνλιν, ο οποίος αρνείται μέχρι τώρα να προφέρει το όνομα του ενόπλου που σκότωσε εννέα ανθρώπους, είπε στους δημοσιογράφους ότι θα το ακούσουν αργότερα σήμερα από τον ιατροδικαστή που έχει αναλάβει τη νεκροτομή. Όπως είπε, το πανεπιστήμιο αναμένεται να ξανανοίξει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ο σερίφης επανέλαβε πως δεν γνωρίζει να υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ του δράστη και του Κοινοτικού Κολεγίου Άμπκουα στην πόλη Ρόζμπεργκ. Κάλεσε επίσης τους κατοίκους της περιοχής να παραδώσουν στις αρχές τυχόν υλικό –φωτογραφίες και βίντεο– που έχουν στην κατοχή τους από το μακελειό.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Αλκοόλ, Καπνού, Όπλων και Εκρηκτικών των ΗΠΑ (ATF), ο Μέρσερ είχε στην κατοχή του τουλάχιστον 13 όπλα, έξι από τα οποία βρέθηκαν στο χώρο του πανεπιστημίου και άλλα επτά στο σπίτι του. Η ειδική πράκτορας της ATF Σελίνες Νούνιες είπε ότι όλα τα όπλα είχαν αγοραστεί νόμιμα, είτε από τον ίδιο είτε από μέλη της οικογένειάς του.

Από τα έξι όπλα που βρέθηκαν στο πανεπιστήμιο, τα πέντε ήταν πιστόλια και το έκτο ένα τουφέκι.