Ο νεαρός που βύθισε στο πένθος την Αυστρία σκοτώνοντας με το αυτοκίνητό του τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 34 σε έναν πεζόδρομο του Γκρατς “δεν ήταν σε θέση” να καταθέσει σήμερα στην αστυνομία, ανακοίνωσαν οι εισαγγελικές αρχές, την ίδια ώρα που η αυστριακή πόλη μετρά ακόμη τις πληγές της.

«Θα είναι δύσκολο να κλείσει αυτή η πληγή. Θα χρειαστεί χρόνος», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μιλ-Λάιτνερ η οποία βρέθηκε σήμερα το πρωί στο Γκρατς. “Αυτό που συνέβη εδώ είναι αδιανόητο. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία”, πρόσθεσε.

Ο αυστριακός Τύπος προσπαθεί επίσης να καταλάβει την παράλογη πράξη του νεαρού οδηγού ο οποίος σκόπιμα παρέσυρε δεκάδες περαστικούς σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους εμπορικούς πεζόδρομους της πόλης και στη συνέχεια παραδόθηκε στην αστυνομία.

Τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί 4 ετών, σκοτώθηκαν ενώ από τους τραυματίες έξι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Η αστυνομία απέκλεισε αμέσως το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης, λέγοντας ότι επρόκειτο για μεμονωμένη ενέργεια από ένα “ψυχικά διαταραγμένο” άτομο.

Ο 26χρονος οδηγός δεν είναι ακόμη σε θέση να καταθέσει στους ανακριτές, είπε ένας εκπρόσωπος της εισαγγελίας, ο Κρίστιαν Κροσλ. Ο νεαρός δεν μπόρεσε να απαντήσει ούτε στον γιατρό που τον εξέτασε μετά τη σύλληψή του. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, παρουσιάζει συμπτώματα “ψύχωσης” και ήταν γνωστός για τα βίαια ξεσπάσματά του εξαιτίας των οποίων εκδιώχθηκε από το σπίτι του στα τέλη Μαΐου.

Στο Γκρατς, όπυ αργά το βράδυ του Σαββάτου χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να τελέσουν αγρυπνία, στην κεντρική πλατεία έχει υψωθεί ένα πανώ με τη φράση “Το Γκρατς πενθεί”. Στο τόπο της τραγωδίας, τον πεζόδρομο της Χέρενγκασε, κάτοικοι και επισκέπτες αφήνουν κερδιά, λουλούδια και λούτρινα ζωάκια στη μνήμη των θυμάτων, του 4χρονου παιδιού, μιας νεαρής 24 ετών και ενός 28χρονου άνδρα.