Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, στο όνομα των μελών της Ομάδας των Οκτώ (G8), πρότεινε σήμερα στη σύνοδο της Ντοβίλ (βορειοδυτική Γαλλία) ένα οικονομικό πακέτο ύψους 40 δισ. δολαρίων για την υποστήριξη της «αραβικής άνοιξης», ανακοίνωσε σήμερα ο τυνήσιος υπουργός Οικονομικών Τζαλούλ Αγιέντ.

Η Γαλλία, ως διοργανώτρια της συνόδου των οκτώ πλέον ανεπτυγμένων κρατών στον πλανήτη, έχει προσκαλέσει στις εργασίες της Ντοβίλ του πρωθυπουργούς της Τυνησίας Μπέτζι Κάιντ Εσέμπσι και της Αιγύπτου Ισάμ Σάραφ, ως εκπροσώπους των δύο χωρών που πρωτοστάτησαν στο κύμα των εξεγέρσεων, οι οποίες έσπειραν στον αραβικό κόσμο το μήνυμα του εκδημοκρατισμού.

«Εκείνο που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Σαρκοζί είναι ένα συνολικό πακέτο 40 δισ. δολαρίων για την περιοχή. Το πακέτο αυτό δεν έχει επιμερισθεί κατά χώρα και θα υπάρξουν συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών και Οικονομίας μέχρι τις αρχές Ιουλίου προκειμένου να διαρθρώσουμε καλύτερα το πρόγραμμα», τόνισε ο υπουργός, ο οποίος συμμετέχει στις συναντήσεις αυτές.

Ο Αγιέντ δεν παρέσχε περαιτέρω εξηγήσεις για τη φύση αυτής της βοήθειας, η οποία όμως αναμένεται να συγκροτηθεί κατά κύριο λόγο με δάνεια από διεθνείς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς.

Εξάλλου, σε συνέντευξη Τύπου από τη γαλλική πόλη, ο τυνήσιος πρωθυπουργός δήλωσε σήμερα πως οι προβλεπόμενες για τις 24 Ιουλίου εκλογές στην Τυνησία θα μεταφερθούν χρονικά εάν η εφορευτική επιτροπή «κρίνει πως είναι αναγκαίο».

«Δεν έχουν ακόμη αναβληθεί, αλλά η εφορευτική επιτροπή έχει διατυπώσει την εκτίμηση πως θα χρειασθεί ακόμη λίγο περισσότερο χρόνο ώστε οι εκλογές να είναι άψογες, δίκαιες και διαφανείς», τόνισε ο μεταβατικός πρωθυπουργός, δηλώνοντας «θα το κάνουμε εάν η επιτροπή το κρίνει αναγκαίο».

Η κυβέρνηση έχει προκηρύξει εκλογές για τις 24 Ιουλίου, όμως μέλη της εφορευτικής επιτροπής έχουν δηλώσει πως αυτές θα πρέπει να γίνουν στις 16 Οκτωβρίου, προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρόνος για την προετοιμασία τους.