Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Βρετανοί για να ψηφίσουν επί της πρότασης των Φιλελευθέρων Δημοκρατών για αλλαγή στο εκλογικό σύστημα το οποίο ισχύει σήμερα και είναι μονοεδρικό-πλειοψηφικό.

Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αυτού ήταν ο βασικός όρος που είχαν θέσει οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες για να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση πριν από ένα χρόνο -όταν στις εκλογές κανένα κόμμα δεν είχε αυτοδυναμία.

Σύμφωνα με αυτό, για να εκλεγεί ένας βουλευτής θα πρέπει να συγκεντρώσει το 50% των ψήφων. Εάν όχι, τότε ακολουθεί η διαδικασία του σταδιακού αποκλεισμού των υποψηφίων στη λίστα και ανακατανομή των ψήφων τους μέχρι ένας υποψήφιος να συγκεντρώσει το ποσοστό του 50%.

Το Συντηρητικό κόμμα, με τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και τον υπουργό των Οικονομικών Τζορτζ ‘Οσμπορν στην πρώτη γραμμή, έχουν πάρει θέση εναντίον της αλλαγής του εκλογικού συστήματος, ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και το επίσημο Εργατικό κόμμα τάσσονται υπέρ.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το «ΟΧΙ» θα συγκεντρώσει ποσοστό 66% και 33% το «ΝΑΙ». Το δημοψήφισμα αυτό έχει δημιουργήσει έντονη ρητορική αντιπαράθεση στους κόλπους της συμμαχικής κυβέρνησης. Ο Φιλελεύθερος Δημοκράτης υπουργός Ενέργειας Κρις Χιούμ σε άρθρο του στην εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ, κάλεσε τους ψηφοφόρους σε μια ανοιχτή συμμαχία εναντίον των Συντηρητικών.

Στις περιοχές της Αγγλίας θα διεξαχθούν δημοτικές εκλογές και τα αποτελέσματα προβλέπεται να είναι μάλλον δυσάρεστα για τους Συντηρητικούς και τους Φιλελευθέρους Δημοκράτες, ιδιαίτερα στις περιοχές της Βόρειας Αγγλίας, όπου οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι βελτιώνει συνεχώς την θέση του το Εργατικό κόμμα.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση έχουν χάσει το 50% της δημοτικότητας που είχαν στις δημοσκοπήσεις πριν από ένα χρόνο και, εάν τα αποτελέσματα στις δημοτικές εκλογές σήμερα είναι ιδιαίτερα αρνητικά γι’ αυτούς, δεν αποκλείεται, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, να τεθεί θέμα ηγεσίας στο κόμμα τους.