Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε σήμερα να αυξήσει την πίεση στη Μόσχα μέχρις ότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να είναι «έτοιμος για ειρήνη» στις συνομιλίες με την Ουκρανία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι «ήταν έτοιμος για μια συνάντηση. Ο πρόεδρος Πούτιν δεν εμφανίστηκε. Αυτό δείχνει ένα πράγμα: ο πρόεδρος Πούτιν δεν θέλει ειρήνη», είπε η επικεφαλής της Κομισιόν από την αλβανική πρωτεύουσα Τίρανα.

«Εμείς θέλουμε ειρήνη και πρέπει να αυξήσουμε την πίεση μέχρις ότου ο πρόεδρος Πούτιν να είναι έτοιμος γι’ αυτήν», πρόσθεσε, λέγοντας ότι ετοιμάζονται νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

Νωρίτερα, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας είχε εκτιμήσει πως οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις συνομιλίες για την Ουκρανία δείχνουν πως η Ρωσία δεν θέλει ειρήνη και κάλεσε «να ασκηθεί πίεση» στη Μόσχα.

«Βλέπουμε σαφώς πως η Ρωσία δεν θέλει ειρήνη και πως όλοι οι υπόλοιποι θέλουν», είπε κατά την άφιξή της στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στα Τίρανα.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε «λάθος» στέλνοντας μια «δευτεροκλασάτη» ομάδα στις συνομιλίες με την Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας.

«Πιστεύω πως ο Πούτιν έκανε τεράστιο λάθος», δήλωσε κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στα Τίρανα. «Ξέρει πολύ καλά ότι η μπάλα είναι στο δικό του γήπεδο, ότι είναι σε δύσκολη θέση και ότι έκανε ένα τεράστιο λάθος», συνέχισε. «Πιστεύω πως όλη η πίεση είναι πλέον στον Πούτιν», πρόσθεσε.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε προτείνει απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών. Όμως όταν ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι του πρότεινε να μεταβεί «προσωπικά» στην Κωνσταντινούπολη για να διαπραγματευθεί μαζί του, ο Ρώσος πρόεδρος δεν το έκανε.

Της ρωσικής αντιπροσωπείας ηγείται ένας σύμβουλος του Βλαντίμιρ Πούτιν που δεν είναι πρώτης γραμμής, ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, πρώην υπουργός Πολιτισμού.

Για τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, το Κίεβο, αντίθετα από τη Μόσχα, υιοθέτησε εποικοδομητική στάση.

«Πιστεύω πως είναι πολύ καλά που οι Ουκρανοί είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», υπογράμμισε ο Ρούτε. «Έστειλαν μια αντιπροσωπεία που είναι πραγματικά έτοιμη να διαπραγματευθεί μια κατάπαυση του πυρός».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που έφθασε χθες βράδυ στα Τίρανα, αναμένεται από την πλευρά του να συμμετάσχει και αυτός στη σύνοδο κορυφής της ΕΠΚ όπου συμμετέχουν οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της ΕΕ και άλλες περίπου είκοσι ευρωπαϊκές χώρες.

Πίσω από το ακρωνύμιο, βρίσκονται χώρες με ριζικά διαφορετικές τροχιές ως προς την ΕΕ: υποψήφιες (και ανυπόμονες) προς ένταξη χώρες, χώρες που ξέρουν πως η πόρτα θα είναι κλειστή γι’ αυτές για καιρό, ή ακόμη η Βρετανία που επέλεξε πριν από εννέα χρόνια να εγκαταλείψει την ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ