Αναπάντεχη αύξηση σημείωσε το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Τουρκίας κατά 11,7% στο πρώτο τρίμηνο, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, ενώ οι εξαγωγές επίσης ενισχύθηκαν το Μάιο, υπογραμμίζοντας την όλο και πιο ισχυρή ανάκαμψη της αναδυόμενης αγοράς.

Ωστόσο, αναλυτές προειδοποιούν ότι τα οικονομικά στοιχεία δεν αναμένεται να ωθήσουν την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας στην αύξηση των επιτοκίων από τα υφιστάμενα χαμηλά του 6,5% έως και αργότερα μέσα στο χρόνο. Η επέκταση δείχνει ιδιαίτερα ισχυρή καθώς πραγματοποιείται μετά την κατά 14,5% συρρίκνωση στο πρώτο τρίμηνο του 2009, ενώ ο πληθωρισμός ήταν πιο ήπιος απ’ ότι αναμενόταν τον Απρίλιο και η ανεργία παραμένει πεισματικά σε υψηλά επίπεδα.

Κινητήριοι μοχλοί για την τεράστια αύξηση του ΑΕΠ της Τουρκίας ήταν το χονδρεμπόριο και λιανεμπόριο, με 22,4%. Ακολούθησαν ο μεταποιητικός κλάδος με 20,6%, οι μεταφορές και τηλεπικοινωνίες με 11,3%, οι κατασκευές με 8% και η υγεία με 5,2%. Αντιθέτως, νέα συρρίκνωση κατέγραψαν οι κλάδοι της γεωργίας (-3,8%) και των ξενοδοχείων και εστιατορίων (-2,1%).