Σπάνιο υλικό που περιήλθε στην κατοχή του BBC Κορέας δείχνει τη δημόσια καταδίκη δύο εφήβων σε 12 χρόνια καταναγκαστικής εργασίας, επειδή παρακολουθούσαν K-dramas, δηλαδή σειρές της νοτιοκορεατικής τηλεόρασης. Τα πλάνα, τα οποία φαίνεται πως είναι από το 2022, δείχνουν δύο 16χρονα αγόρια με χειροπέδες μπροστά σε εκατοντάδες μαθητές σε ένα υπαίθριο στάδιο.

Δείχνουν, επίσης, ένστολους αξιωματικούς να επιπλήττουν τα αγόρια, επειδή δεν «αναλογίζονται σε βάθος τα λάθη τους», σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα.

Η νοτιοκορεατική ψυχαγωγία, συμπεριλαμβανομένης της τηλεόρασης, απαγορεύεται στη Βόρεια Κορέα. Παρά το γεγονός αυτό, ορισμένοι είναι διατεθειμένοι να διακινδυνεύσουν αυστηρή τιμωρία, για να έχουν πρόσβαση σε Κ-dramas, τα οποία έχουν τεράστιο παγκόσμιο κοινό.

Βίντεο, όπως αυτό, είναι σπάνια, επειδή η Βόρεια Κορέα απαγορεύει να διαρρεύσουν στον έξω κόσμο φωτογραφίες, βίντεο και άλλα αποδεικτικά στοιχεία της ζωής στη χώρα. Αυτό το βίντεο παραχωρήθηκε στο BBC από το South and North Development (Sand), ένα ερευνητικό ινστιτούτο, που εργάζεται με «αποστάτες από τον Βορρά».

Υποδηλώνει ότι οι Αρχές αντιμετωπίζουν σκληρά τέτοια περιστατικά. Το κλιπ φέρεται να έχει διανεμηθεί στη Βόρεια Κορέα για ιδεολογική εκπαίδευση και για να προειδοποιήσει τους πολίτες να μην παρακολουθούν «παρακμιακές εγγραφές», σημειώνει το BBC.

Το βίντεο περιλαμβάνει έναν αφηγητή που επαναλαμβάνει την κρατική προπαγάνδα. «Η κουλτούρα του σάπιου καθεστώτος μαριονέτας έχει εξαπλωθεί ακόμη και στους εφήβους», λέει η φωνή, σε μια προφανή αναφορά στη Νότια Κορέα. «Είναι μόλις 16 ετών, αλλά κατέστρεψαν το ίδιο τους το μέλλον», προσθέτει.

Τα αγόρια κατονομάστηκαν, επίσης, από τους αξιωματικούς και αποκαλύφθηκαν οι διευθύνσεις τους.

Στο παρελθόν, οι ανήλικοι που παραβίαζαν το νόμο με αυτόν τον τρόπο στέλνονταν σε στρατόπεδα εργασίας για νέους αντί να μπουν πίσω από τα κάγκελα και η ποινή ήταν συνήθως μικρότερη από πέντε χρόνια.

Το 2020, ωστόσο, η Πιονγκγιάνγκ θέσπισε νόμο, με τον οποίο η παρακολούθηση ή η διανομή νοτιοκορεατικού υλικού ψυχαγωγίας τιμωρείται με θάνατο. Ένας αποστάτης είχε δηλώσει στο παρελθόν στο BBC ότι αναγκάστηκε να παρακολουθήσει έναν 22χρονο άνδρα να πυροβολείται μέχρι θανάτου. Είπε ότι ο άνδρας κατηγορήθηκε ότι άκουγε νοτιοκορεατική μουσική και είχε μοιραστεί ταινίες από τον Νότο με τον φίλο του.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Sand, Choi Kyong-hui, δήλωσε ότι η Πιονγκγιάνγκ βλέπει τη διάδοση των K-dramas και της K-pop ως κίνδυνο για την ιδεολογία της. «Ο θαυμασμός για τη νοτιοκορεατική κοινωνία μπορεί σύντομα να οδηγήσει σε αποδυνάμωση του συστήματος… Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη μονολιθική ιδεολογία, που κάνει τους Βορειοκορεάτες να σέβονται την οικογένεια Κιμ», είπε.