Η κυβέρνηση της Σομαλίας εργάζεται για να διασώσει τους επιβάτες ελικοπτέρου του ΟΗΕ οι οποίοι πιστεύεται ότι έχουν απαχθεί από μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης αλ Σεμπάμπ, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος, αν και στρατιωτικοί επεσήμαναν ότι είναι δύσκολη η πρόσβαση στην περιοχή όπου έχουν μεταφερθεί.

Ελικόπτερο που είχε ναυλώσει ο ΟΗΕ διεξήγαγε επιχείρηση για τη μεταφορά ασθενούς όταν λόγω τεχνικού προβλήματος πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση κοντά στο χωριό Χιντχέρε στην κεντρική Σομαλία, μια περιοχή που ελέγχουν οι αντάρτες. Δύο Σομαλοί και μερικοί αλλοδαποί επέβαιναν στο ελικόπτερο και πολλοί απήχθησαν από τους μαχητές της αλ Σεμπάμπ, δήλωσαν στο Reuters δύο αξιωματικοί του στρατού. Δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι έχουν απαχθεί ούτε αν κάποιοι έχουν καταφέρει να δραπετεύσουν.

«Η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες να διασώσει το πλήρωμα από χθες, όταν σημειώθηκε το ατύχημα, και οι προσπάθειες συνεχίζονται», δήλωσε ο υπουργός Ενημέρωσης της Σομαλίας Νταούντ Αουέις. Δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις.

Ωστόσο, ο συνταγματάρχης Αμπντουλαχί Ίσε, που έχει τη βάση του στην πόλη Αντάντο περίπου 100 χιλιόμετρα από το Χιντχέρε, επεσήμανε στο Reuters ότι τα στρατεύματα που βρίσκονται στην περιοχή δε σχεδιάζουν επιχείρηση διάσωσης. «Δεν έχουν πάει δυνάμεις να τους σώσουν. Δεν πιστεύω ότι θα δραπετεύσουν», πρόσθεσε. «Η περιοχή ελέγχεται από την αλ Σεμπάμπ εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια και ακόμη και οι κάτοικοι είναι υπέρ της αλ Σεμπάμπ», τόνισε ο ίδιος.

Ο ταγματάρχης Χάσαν Άλι, που σταθμεύει στην πόλη Μπελεντουέινε από όπου απογειώθηκε το ελικόπτερο, δήλωσε ότι δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί χερσαία επιχείρηση διάσωσης. «Δε γνωρίζω αν θα σταλούν με τη βοήθεια ξένων μέλη των ειδικών δυνάμεων με αεροπλάνα. Ενδέχεται αυτός να είναι ο μόνος πιθανός τρόπος να διασωθούν, αλλά μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει συμβεί», εξήγησε.

Σε σύντομη ανακοίνωσή του χθες Τετάρτη ο ΟΗΕ επεσήμανε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη «προσπάθειες απάντησης» στο περιστατικό. Εκπρόσωπος της αποστολής του ΟΗΕ στη Σομαλία δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο σήμερα. Οι αλ Σεμπάμπ, που πρόσκειται στην αλ Κάιντα, διεξάγουν από το 2006 ένοπλο αγώνα κατά της σομαλικής κυβέρνησης με σκοπό να την ανατρέψουν και να κυβερνήσουν τη χώρα με βάση τη δική τους πολύ αυστηρή εκδοχή του ισλάμ.

Η οργάνωση διαθέτει χιλιάδες μαχητές και τα περισσότερα προπύργιά της βρίσκονται στη νότια και κεντρική Σομαλία. Επιχείρηση της κυβέρνησης από το 2022 έχει επιτρέψει την ανακατάληψη κάποιων εδαφών στο κεντρικό τμήμα της χώρας, αλλά η εκστρατεία αυτή αντιμετώπισε πολλά προβλήματα πέρυσι.