Η Χαμάς απελευθέρωσε την 5η ομάδα ομήρων που αποτελείται από 12 άτομα, καθώς έλαβε ως αντάλλαγμα από το Ισραήλ συνολικά 30 Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Ο IDF ανακοίνωσε ότι ο Ερυθρός Σταυρός παρέλαβε τους ομήρους και τους μετέφερε με ασφάλεια στο έδαφος του Ισραήλ.

Οι ισραηλινοί όμηροι που απελευθερώθηκαν απόψε είναι δέκα γυναίκες, εκ των οποίων μία ανήλικη (17 ετών). Εξ αυτών, τέσσερις γυναίκες έχουν διπλή υπηκοότητα: δύο με αργεντίνικη, μία με αυστριακή και μία με φιλιππινέζικη.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, οι όμηροι είναι οι εξής:

Ditza Heiman: 84 ετών, από το κιμπούτζ Nir Oz, μητέρα τεσσάρων παιδιών, μητριά τριών παιδιών, γιαγιά 20 παιδιών και προγιαγιά πέντε παιδιών.

Tamar (Tami) Metzger: 78 ετών, από το κιμπούτζ Nir Oz. Ο σύζυγός της, Yoram Metzger, 80 ετών, παραμένει όμηρος στη Γάζα.

Ada Sagi: 75 ετών, από το κιμπούτζ Nir Oz. Μητέρα τριών παιδιών, έμαθε αραβικά και αργότερα δίδαξε τη γλώσσα σε άλλους ως έναν τρόπο να βελτιώσει την επικοινωνία με τους Παλαιστίνιους που ζουν στα νοτιοανατολικά σύνορα της Λωρίδας της Γάζας.

Noralin Babadila Agojo: Γεννημένη στις Φιλιππίνες, γνωστή και ως Nora ή Natalie, 60 ετών. Την πήραν από το κιμπούτζ Νιρίμ στις 7 Οκτωβρίου και ο ισραηλινής καταγωγής σύζυγός της σκοτώθηκε. Το ζευγάρι ζούσε στην κεντρική πόλη Yehud και επισκεπτόταν φίλους στο κιμπούτζ.

Rimon Kirsht Buchshtav: 36 ετών, επίσης από το κιμπούτζ Nirim. Ο σύζυγός της, Yagev Buchshtav, 34 ετών, παραμένει όμηρος στη Γάζα.

Mia Leimberg: 17 ετών, η μητέρα της, Gabriela Leimberg, 59 ετών, και το μέλος της οικογένειάς τους Clara Marman, 62 ετών. Οι κάτοικοι της Ιερουσαλήμ απήχθησαν από το κιμπούτς Nir Yitzhak στις 7 Οκτωβρίου.

Ofelia Roitman: Γεννημένη στην Αργεντινή, 77 ετών, από το κιμπούτζ Nir Oz.

Meirav Tal: 54 ετών, από το κιμπούτζ Nir Oz. Κρατήθηκε όμηρος μαζί με τον σύντροφό της Yair Yaakov, 59 ετών.

Το Ισραήλ απελευθέρωσε μόνο γυναίκες

Συνολικά 30 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, όλοι τους γυναίκες και νέοι κάτω των 19 ετών, απελευθερώθηκαν απόψε από τις ισραηλινές φυλακές, αφότου η Χαμάς και ο Ισλαμικός Τζιχάντ απελευθέρωσαν δέκα Ισραηλινούς ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε η σωφρονιστική υπηρεσία του Ισραήλ.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε πλάνα στα οποία διακρίνεται το λεωφορείο που μετέφερε τους Παλαιστίνιους να αναχωρεί από τη φυλακή Όφερ με προορισμό την πόλη Μπεϊτούνια της Δυτικής Όχθης.

Καθημερινά, από την περασμένη Παρασκευή, η Χαμάς απελευθερώνει περίπου 10 Ισραηλινούς ομήρους, γυναίκες και παιδιά που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου από το Ισραήλ. Σε αντάλλαγμα, οι ισραηλινές αρχές απελευθερώνουν τριπλάσιο αριθμό Παλαιστίνιων κρατουμένων.