Η συμφωνία Ισραήλ και Χαμάς για την ανταλλαγή ομήρων ενδέχεται να παραταθεί μαζί με την εκεχειρία στη Γάζα, ύστερα από προσπάθειες που κατέβαλαν διαπραγματευτές από Αίγυπτο, Κατάρ και ΗΠΑ.

Το πρακτορείο Reuters επικαλείται αξιωματούχους που σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις και αναφέρει πως οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει, όμως θέλουν να διευθετήσουν τις λεπτομέρειες για να μην προκύψουν εμπόδια της τελευταίας στιγμής.

Ισραηλινός αξιωματούχος είπε πως το Ισραήλ θα συμφωνούσε σε μια επιπλέον ημέρα εκεχειρίας για κάθε 10 ομήρους που απελευθερώνονται, ενώ θα αφήνει ελεύθερους τον τριπλάσιο αριθμό Παλαιστινίων ως αντάλλαγμα.

Επίσης, Παλαιστίνιος αξιωματούχος είπε ότι τόσο η Χαμάς όσο και το Ισραήλ έδειξαν θετική στάση στα αιτήματα για παράταση της εκεχειρίας αλλά πρόσθεσε ότι «δεν έχει ληφθεί ακόμη τελική απόφαση».

Σύμφωνα με τους όρους της τρέχουσας συμφωνίας, η Χαμάς πρόκειται να απελευθερώσει συνολικά 50 Ισραηλινές γυναίκες και παιδιά που κρατούνται όμηροι στη Γάζα, πράγμα που σημαίνει ότι 11 απέμεναν να απελευθερωθούν. Ακόμη, δεν υπάρχει όριο στη συμφωνία στον αριθμό των ξένων που μπορεί να απελευθερώσει.

Το Ισραήλ από την πλευρά του θα αφήνει ελεύθερους τριπλάσιους Παλαιστίνιους, ενώ δεν θα επιχειρεί στη Γάζα.