Ο Ρεπουμπλικάνος Μάικ Τζόνσον εξελέγη νέος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, τερματίζοντας ένα αδιέξοδο σχεδόν τριών εβδομάδων, ύστερα από την αποπομπή του Κέβιν ΜακΚαρθι από τον προεδρικό θώκο.

Ο επίσης Ρεπουμπλικάνος ΜακΚάρθι είχε απομακρυνθεί ύστερα από εξέγερση του ίδιου του κόμματός του, καθώς η πιο ακραία πτέρυγα των Ρεπουμπλικάνων τον κατηγόρησαν για «υπόγειες σχέσεις» με την κυβέρνηση Μπάιντεν για να παρακαμφθούν οι ενστάσεις τους σχετικά με τον αμερικανικό προϋπολογισμό. Υπενθυμίζεται πως ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα ήταν – και παραμένει – το μέγεθος και η διάρκεια της οικονομικής υποστήριξης στην Ουκρανία.

Η επιλογή του Μάικ Τζόνσον κάθε άλλο παρά λύνει το πρόβλημα. Αποτελεί μια «κακή είδηση» τόσο για τον Τζο Μπάιντεν, όσο και για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Τζόνσον, εκπρόσωπος της Λουιζιάνα στο Κογκρέσο, είναι ένας ακραιφνής συντηρητικός, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει. «Είμαι χριστιανός, σύζυγος, πατέρας, ισόβια συντηρητικός, δικηγόρος συνταγματικού δικαίου», είχε δηλώσει στο παρελθόν. Αντιτάχθηκε στο δικαίωμα της άμβλωσης και έχει ταχθεί υπέρ των περιορισμών για την LGBTQ+ κοινότητα.

Είναι ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο παρότρυνε «να παραμείνει δυνατός και να συνεχίσει τον αγώνα» του για την αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος το 2020.  Ήταν μάλιστα ένας από τους αρχιτέκτονες των νομικών επιχειρημάτων που προέβαλε η πλευρά του Τραμπ.

Το χειρότερο για το Κίεβο είναι πως ο Μάικ Τζόνσον υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες του μετώπου των Ρεπουμπλικανών που αντιτάχθηκε στην οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία. Ως μέλος της Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις Ένοπλες Υπηρεσίες, συμμετείχα στην ομάδα των 57 βουλευτών που καταψήφισαν το πακέτο 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον πόλεμο στην Ουκρανία τον Μάιο και κατάφεραν να μπλοκάρουν τα πακέτα βοήθεια από τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου.

Όπως είχε πει «δεν μπορούμε να στείλουμε άλλα 40 δισεκατομμύρια δολάρια στο εξωτερικό όταν τα σύνορά μας είναι στο χάος, οι Αμερικανίδες μητέρες αγωνίζονται να βρουν γάλα για μωρά, οι τιμές του φυσικού αερίου είναι σε ρεκόρ ψηλά, και οι αμερικανικές οικογένειες αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα, χωρίς επαρκή επίβλεψη για το πού θα πάνε τα χρήματα».

Ο Τζόνσον, όπως και οι υπόλοιποι Ρεπουμπλικάνοι, αξιώνουν μια μεγαλύτερη εποπτεία της στρατιωτικής βοήθειας που αποστέλλεται στο Κίεβο, η οποία μέχρι σήμερα εκτιμάται σε περισσότερα 60 δισεκατομμύρια δολάρια. Η συνολική βοήθεια φαίνεται πως ξεπερνάει τα 100 δισεκατομμύρια και ο λογαριασμός διαρκώς ανεβαίνει.

Οι Αμερικάνοι φορολογούμενοι «αξίζουν να γνωρίζουν εάν η ουκρανική κυβέρνηση είναι απολύτως πρόθυμη και διαφανής σχετικά με τη χρήση αυτού του τεράστιου ποσού των πόρων των φορολογουμένων», είχε τονίσει.

Η αρνητική θέση των Ρεπουμπλικάνων φαίνεται πως κερδίζει όλο και μεγαλύτερο έδαφος και στην αμερικανική κοινωνία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο σκεπτικισμός για τη στρατηγική των ΗΠΑ ενισχύεται, ενώ μειώνεται σημαντικά η υποστήριξη της περαιτέρω στρατιωτικής βοήθειας.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos, μόνο το 41% των συμμετεχόντων συμφωνεί με τη δήλωση ότι η Ουάσιγκτον θα «πρέπει να παράσχει όπλα στην Ουκρανία», συγκριτικά με 35% που διαφωνεί, ενώ οι υπόλοιποι ερωτηθέντες παραμένουν αναποφάσιστοι στο θέμα αυτό. Το ποσοστό των υποστηρικτών της αποστολής όπλων έχει μειωθεί σημαντικά από το Μάιο (46%), ενώ οι πολίτες που αντιτίθενται έχουν αυξηθεί κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες (29%).

Η αμφισβήτηση είναι πολύ ισχυρότερη εντός του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, όμως αντίστοιχη τάση καταγράφεται και στους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των υποστηρικτών της αποστολής εξοπλισμού στην Ουκρανία στο Δημοκρατικό κόμμα έχει μειωθεί κατά 9 μονάδες από τον Μάιο, από το 61% στο 52%. Το 34% των Δημοκρατικών συμφωνεί με τη δήλωση ότι τα προβλήματα της Ουκρανίας «δεν μας αφορούν και δεν θα πρέπει να παρεμβαίνουμε». Το αντίστοιχο ποσοστό στους Ρεπουμπλικάνους είναι 56%, ενώ μόλις το 35% υποστηρίζει την αποστολή όπλων στο Κίεβο.

Μπενιαμίν Νετανιάχου - Βολοντιμίρ Ζελένσκι

«Η μείωση της στήριξης έχει αρνητικό αντίκτυπο στη στήριξη εντός του Κογκρέσου και τελικά στις προοπτικές επιπρόσθετων πακέτων βοήθειας», υπογράμμισε η Ελίζαμπεθ Χόφμαν, υψηλόβαθμο στέλεχος του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιχειρεί να ξεπεράσει τις ενστάσεις στο Κογκρέσο σχετικά με την οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία με ένα τέχνασμα. Ζήτησε από την Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία να εγκρίνουν ένα κοινό πακέτο ύψους σχεδόν 106 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, το Ισραήλ, την ασφάλεια των συνόρων των ΗΠΑ, ακόμη και για τη λήψη μέτρων σχετικά με την αντιμετώπιση της Κίνας. Με αυτό τον τρόπο ευελπιστεί πως οι Ρεπουμπλικάνοι, που τάσσονται υπέρ της αποστολής όπλων στο Ισραήλ, θα αναγκαστούν να εγκρίνουν και την υποστήριξη στην Ουκρανία, η οποία καταλαμβάνει και το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου, 61,4 δισεκατομμύρια δολάρια.