Αν μια γυναίκα στην ιστορία των ΗΠΑ έχει ταυτιστεί με το απαράμιλλο στιλ και φινέτσα και τη διαχρονική αίσθηση της μόδας, αυτή δεν είναι άλλη από την Τζάκι Κένεντι. Πρότυπο για πολλές γυναίκες, οι επιλογές της πάντα αποτελούσαν έμπνευση, ενώ δεν ήταν και λίγες οι φορές που ό,τι φορούσε η Τζάκι γινόταν αμέσως τάση.

Όπως συνέβη και με ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα ρούχα της, το χαρακτηριστικό ροζ Chanel ταγέρ που επέλεξε να φορέσει κατά την επίσκεψή της με τον σύζυγό της και πρόεδρο των ΗΠΑ Τζον Κένεντι στο Ντάλας. Μια μέρα που βάφτηκε με αίμα, όπως και το ταγέρ της, καθώς ο σύζυγός της δολοφονήθηκε κατά την αυτοκινητοπομπή σε κεντρικό δρόμο της πόλης στις 22 Νοεμβρίου του 1963.

Γιατί το συγκεκριμένο ταγέρ δεν θα εκτεθεί ποτέ σε μουσείο μέχρι το 2103;

Η τότε Πρώτη Κυρία μετά τη δολοφονία του συζύγου της συνέχισε να φοράει το εικονικό, αιματοβαμμένο ταγέρ της, όπως αναφέρει το Reader’s Digest, ενώ δεν άλλαξε στο νοσοκομείο ούτε στην πτήση πίσω στην Ουάσιγκτον. «Θέλω να βλέπουν τι έχουν κάνει», είπε, αρνούμενη να καθαρίσει το αίμα. Μόλις επέστρεψε στην Ουάσιγκτον, η Τζάκι άλλαξε τελικά αφού το φέρετρο του συζύγου της πήγε στο East Room, ενώ χάρη σε μία από τις υπηρέτριές της φύλαξε το ταγέρ και τα αξεσουάρ του σε μια τσάντα.

Όσοι, λοιπόν, επιθυμούν να δουν από κοντά το συγκεκριμένο κοστούμι μάλλον δεν θα προλάβουν, καθώς το 2003, χρόνια μετά το θάνατο της Τζάκι, η κόρη της Καρολίνα υπέγραψε μια πράξη δώρου και τα αντικείμενα πήγαν στο Εθνικό Αρχείο του College Park, στο Μέριλαντ. Η μόνη προϋπόθεση, σύμφωνα με το Reader’s Digest, είναι ότι το ρούχο θα διατηρηθεί αλλά δεν θα παρουσιαστεί στο κοινό μέχρι το 2103. Κι αυτό γιατί η Καρολίνα δεν ήθελε «με οποιονδήποτε τρόπο να ατιμάσει τη μνήμη του αείμνηστου Προέδρου ή να προκαλέσει περιττή θλίψη ή ταλαιπωρία στα μέλη της οικογένειάς του».