Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που κάνουν τις γυναίκες πιο ευάλωτες στις ουρολοιμώξεις, και κυρίως στην κυστίτιδα. Ο κυριότερος από αυτούς αποδίδεται στο μικρό μήκος της γυναικείας ουρήθρας (συγκριτικά με την ουρήθρα του άντρα, που είναι μεγαλύτερη).

Ένας ακόμα σοβαρός λόγος για την εμφάνιση κυστίτιδας είναι η τριβή των γυναικείων γεννητικών οργάνων κατά τη διάρκεια του σεξ. Όμως και η εμμηνόπαυση είναι μια επίσης σημαντική αιτία ουρολοίμωξης, καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων (γυναικείες ορμόνες) ελαττώνονται και τα τοιχώματα της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης γίνονται πιο ευαίσθητα στους ερεθισμούς και στις μολύνσεις.

Επιπλέον η κύστη χάνει φυσιολογικά την ελαστικότητα της και την ικανότητα να αδειάζει εντελώς από τα ούρα.

Πώς να την αποφύγετε:

– Να πίνετε πολύ νερό (8-10 ποτήρια καθημερινά). Η καλή ενυδάτωση του οργανισμού βοηθά στην απομάκρυνση των «περιπλανώμενων» μικροβίων από την κύστη.
– Να μην αμελείτε την επίσκεψη στην τουαλέτα κάθε τρεις-τέσσερις ώρες ώστε τα μικρόβια να αποβάλλονται πριν εγκατασταθούν στην ουροδόχο κύστη.
– Να φροντίζετε η κύστη σας να αδειάζει εντελώς κατά την ούρηση. Η βίαιη αποβολή των ούρων όπως και η συγκράτηση τους μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα λειτουργικότητας της κύστης.
– Να περιορίσετε τον καφέ, τις σοκολάτες τα αναψυκτικά, τα εσπεριδοειδή, τα πολλά καρυκεύματα. Είναι τροφές που ενοχοποιούνται ότι επιδεινώνουν το πρόβλημα της ουρολοίμωξης.
– Να μη φοράτε πολύ σφικτά παντελόνια, κυρίως τζιν. Η σκληρή ραφή στον καβάλο δημιουργεί ερεθισμό στα γεννητικά όργανα.
– Να μη μένετε με βρεγμένο μαγιό.

Πηγή: myworld.gr