Περίπου το 3% των γυναικών παρουσιάζουν υποθυρεοειδισμό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο υποθυρεοειδισμός είναι μία συχνή κατάσταση που οφείλεται σε υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα χαμηλά επίπεδα θυροξίνης (Τ4) στον οργανισμό. Η πιο συχνή αιτία είναι αυτοάνοση και ονομάζεται θυρεοειδίτιδα Hashimoto.

Οι επιπτώσεις του υποθυρεοειδισμού στη γονιμότητα και στην εγκυμοσύνη εξαρτώνται από τη βαρύτητα του υποθυρεοειδισμού. Ο βαρύς υποθυρεοειδισμός επηρεάζει αρνητικά την ωορρηξία και κατά συνέπεια τη γονιμότητα της γυναίκας, αλλά κι αν συμβεί εγκυμοσύνη, αυτή μπορεί να παρουσιάσει σοβαρές επιπλοκές, όπως προεκλαμψία, αναιμία, αποβολή, πρόωρο τοκετό, αποκόλληση πλακούντα, νεογνά χαμηλού βάρους και αιμορραγία της λοχείας. Ευτυχώς, οι περισσότερες γυναίκες έχουν ελαφρύ (ή υποκλινικό) υποθυρεοειδισμό.

Ωστόσο, έχει βρεθεί ότι ακόμη και ο υποκλινικός υποθυρεοειδισμός στη μητέρα, επηρεάζει αρνητικά τη διανοητική ανάπτυξη του εμβρύου. Το έμβρυο έχει ανάγκη τις θυρεοειδικές ορμόνες της μητέρας ιδιαίτερα στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, μέχρι να λειτουργήσει ο δικός του θυρεοειδής.Υπάρχουν ενδείξεις ότι παιδιά σχολικής ηλικίας των οποίων οι μητέρες είχαν ελαφρύ υποθυρεοειδισμό στην εγκυμοσύνη υπολείπονται σε διάφορα ψυχοκινητικά τέστ.

Επειδή ο υποθυρεοειδισμός διαγιγνώσκεται και θεραπεύεται πολύ εύκολα, γυναίκες που προσέρχονται για υποβοήθηση της γονιμότητας καλό είναι να κάνουν μαζί με τις άλλες εξετάσεις και έλεγχο του θυροειδούς με ένα τέστ αίματος, της θυρεοτρόπου ορμόνης (TSH). Έτσι, αν χρειαστεί, μπορούν να αρχίσουν τη θεραπεία με χάπια θυροξίνης πριν από την επίτευξη της εγκυμοσύνης.

Γυναίκες με γνωστό υποθυρεοειδισμό πρίν την υποβοηθούμενη εγκυμοσύνη, πρέπει να γνωρίζουν ότι όχι μόνον δεν πρέπει να σταματούν τη θυροξίνη κατά την εγκυμοσύνη, αλλά και ότι συνήθως η δόση χρειάζεται να αυξηθεί, συχνά μόλις διαπιστωθεί το θετικό τέστ εγκυμοσύνης. Τακτικός αιματολογικός έλεγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διασφαλίζει την κατάλληλη ρύθμιση της δόσης της θυροξίνης. Η θυροξίνη πρέπει να συνεχίζεται και κατά τη γαλουχία, κατά τις οδηγίες του γιατρού.

Οσον αφορά στο συσχετισμό αντι-θυρεοειδικών αντισωμάτων (ειδικότερα αντισωμάτων εναντίον της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης και αποβολών, έχει πράγματι παρατηρηθεί ότι γυναίκες που παρουσιάζουν τα αντισώματα αυτά εμφανίζουν και μεγαλύτερα ποσοστά αποβολών. Δεν είναι όμως σαφές ότι τα αντισώματα είναι υπεύθυνα γι’αυτό, ούτε ότι κάποια θεραπεία που μειώνει τα αντισώματα θα μπορούσε να βελτιώσει και τα ποσοστά των αποβολών.

Η φροντίδα της θυρεοειδικής υγείας αποτελεί και αυτή ένα σημαντικό κομμάτι της γενικότερης φροντίδας της υγείας της μέλλουσας μητέρας, ώστε να βελτιστοποιηθούν οι συνθήκες της ποθούμενης σύλληψης και εγκυμοσύνης.

Πηγή: omorfamistika