Ήρθε η ώρα να τα… μαζέψετε: τα μάλλινα και τα χαλιά σας. Καθαρίστε τα προσεκτικά και φροντίστε τα με τέτοιο τρόπο ώστε ούτε το περιβάλλον να επιβαρύνετε αλλά ούτε και την τσέπη σας χρησιμοποιώντας φυτικά προϊόντα.

Για τα ρούχα

Προτιμήστε ξύλινες κρεμάστρες. Θεωρούνται καλύτερες καθώς απωθούν τον σκώρο. Εναλλακτικά, χρησιμοποίησε γερές πλαστικές κρεμάστρες – αλλά ποτέ συρμάτινες. Καταστρέφουν τα υφάσματα αφού μπορεί να σκουριάσουν, ενώ τα ρούχα δεν διατηρούν το σχήμα τους.

Χρησιμοποιήστε αιθέρια έλαια ή αποξηραμένα άνθη και φύλλα από φυτά που δεν αγαπά ο σκόρος.
Κλείστε τα σε ένα λινό ή βαμβακερό πουγκί και βάλτε το ανάμεσα στα ρούχα, στις σακούλες ή τις ντουλάπες. Επιλέξτε λεβάντα, μέντα, θυμάρι, δεντρολίβανο, κέδρο ή αρτεμισία.

Βάλτε σανταλόξυλο στα συρτάρια ή στην ντουλάπα σας ή εμποτίστε ένα βαμβάκι με το έλαιό του.

Προτιμήστε τα μπαχαρικά.
Το γαρίφαλο (μοσχοκάρφι) ανάμεσα στα ρούχα ή τις τσέπες είναι εξίσου αποτελεσματικό για τον σκόρο. Επίσης, κοπανήστε κόκκους πιπέρι και βάλτε τους σε παλιά νάιλον κάλτσα. Ο σκόρος δεν αντέχει τη μυρωδιά από τα περισσότερα μπαχαρικά.

Τοποθετήστε κομματάκια από σαπούνι. Ό,τι περισσεύει από το σαπούνι που πλένεστε, μην το πετάτε. Αφήνετέ το στην άκρη κι όταν συγκεντρώσετε αρκετά κομματάκια, βάλτε τα σε τούλι ή γάζα και μετά στο ντουλάπι ή το συρτάρι. Όχι μόνο δεν θα έχετε σκόρο, αλλά θα μοσχομυρίζουν και τα ρούχα σας.

Σαν καινούρια

Αν θέλετε να κρατήσουν τα ρούχα σας για πολλά χρόνια φροντίστε τα σωστά. Γι αυτό όταν τα πλένετε:

Να τα γυρίζετε πάντα από την ανάποδη. Έτσι διατηρούνται τα χρώματά τους.

Βάζετε το πλυντήριο στο πρόγραμμα για τα ευαίσθητα ή το γρήγορο (περίπου 30 λεπτά). Διαφορετικά σπαταλάτε ενέργεια και καταστρέφετε τις ίνες.

Χρησιμοποιείτε ένα ελαφρύ βιολογικό απορρυπαντικό. Είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον και τα υφάσματα. Αν προτιμάτε απορρυπαντικό σε σκόνη, χρησιμοποιήστε λιγότερο.

Μην αποθηκεύετε ποτέ βρόμικα ρούχα στην ντουλάπα.

Μην απλώνετε τα ρούχα σε μέρος που το βλέπει ο ήλιος γιατί ξεθωριάζουν.

Για τα χαλιά

Βάλτε ξύδι: Κάντε ένα διάλυμα από 3 μέρη χλιαρού νερού και 1 μέρος λευκού ξυδιού. Με μια μαλακή βούρτσα και λίγο από το διάλυμα βουρτσίστε το και στεγνώστε το ανάποδο. Οι μοκέτες σας θα αποκτήσουν περισσότερη λάμψη αν, πριν τις σκουπίσετε με την ηλεκτρική σκούπα, τις ψεκάσετε με λίγο νερό στο οποίο θα έχετε προσθέσει ξίδι.

Χρησιμοποιήστε μαγειρική σόδα:
Απλώστε ένα ελαφρύ στρώμα σόδας πάνω στο χαλί, την αφήνετε για 30 λεπτά και μετά την απομακρύνετε με την ηλεκτρική σκούπα.

Το μυστικό

Αποφύγετε την ναφθαλίνη και τα χημικά αντισκορικά. Θεωρούνται καρκινογόνα, προκαλούν προβλήματα στο νευρικό σύστημα και περιέχουν επικίνδυνες ουσίες για τα παιδιά ή τα κατοικίδια. Έρευνες μάλιστα έχουν δείξει ότι η εισπνοή ναφθαλίνης μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε νεογέννητα.

Πηγή: omorfamistika.gr