Τα αδύναμα και εύθραυστα μαλλιά συχνά προκύπτουν από παράγοντες όπως η υπερβολική θερμότητα, οι χημικές θεραπείες, οι διατροφικές ελλείψεις ή οι περιβαλλοντικοί, επιθετικοί παράγοντες. Ενώ τα προϊόντα μαλλιών του εμπορίου μπορεί να υπόσχονται λύσεις, οι φυσικοί τρόποι μπορούν να προσφέρουν πιο ήπιους αλλά αποτελεσματικούς τρόπους ενίσχυσης των αδύναμων μαλλιών. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να θρέψεις και να ενισχύσεις τα μαλλιά σου.

  1. Υγιεινή διατροφή
    Ξεκίνα τη θρέψη από μέσα, εξασφαλίζοντας ότι λαμβάνεις τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για δυνατά και ζωντανά μαλλιά. Ενσωμάτωσε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, βιταμίνες (κυρίως A, C και E), μέταλλα όπως σίδηρο και ψευδάργυρο και απαραίτητα λιπαρά οξέα. Συμπεριέλαβε στη διατροφή σου άφθονα φρούτα, λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες, δημητριακά ολικής αλέσεως και υγιεινά λιπαρά για να υποστηρίξεις την υγεία των μαλλιών από μέσα προς τα έξω.
  2. Ενυδάτωση
    Όπως ακριβώς το σώμα σου, έτσι και τα μαλλιά σου χρειάζονται ενυδάτωση για να παραμείνουν δυνατά και ανθεκτικά. Βεβαιώσου ότι πίνεις καθημερινά αρκετό νερό για να διατηρήσεις τα μαλλιά σου ενυδατωμένα και να αποτρέψεις την ξηρότητα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σπάσιμο και αδυναμία των μαλλιών.
  3. Ήπια φροντίδα των μαλλιών
    Προτίμησε ήπια σαμπουάν και μαλακτικά χωρίς θειικά άλατα που δεν θα αφαιρέσουν από τα μαλλιά σου τα φυσικά τους έλαια. Περιόρισε τη χρήση εργαλείων styling με θερμότητα, όπως τα ισιωτικά και τα σίδερα για μπούκλες, και όταν τα χρησιμοποιείς να εφαρμόζεις πάντα πρώτα ένα προϊόν θερμοπροστασίας. Απόφυγε τα σφιχτά χτενίσματα που τραβούν τους θύλακες των μαλλιών σου, καθώς αυτό μπορεί να αποδυναμώσει τα μαλλιά με την πάροδο του χρόνου.
  4. Τακτικό κούρεμα
    Το τακτικό κούρεμα βοηθά να απαλλαγείς από την ψαλίδα και να αποτρέψεις την περαιτέρω βλάβη από το να πάει προς τα πάνω στον άξονα της τρίχας. Στόχευσε να κόβεις τα μαλλιά σου κάθε 6-8 εβδομάδες για να τα διατηρείς υγιή και δυνατά.
  5. Φυσικά έλαια
    Ενσωμάτωσε φυσικά έλαια στη ρουτίνα περιποίησης των μαλλιών σου για να παρέχεις βαθιά περιποίηση και θρέψη. Το έλαιο καρύδας, το ελαιόλαδο, το έλαιο αργκάν και το αμυγδαλέλαιο αποτελούν εξαιρετικές επιλογές για την ενίσχυση των αδύναμων μαλλιών. Κάνε μασάζ με το έλαιο στο τριχωτό της κεφαλής και σε όλα τα μαλλιά σου, άφησε το για τουλάχιστον 30 λεπτά (ή όλη τη νύχτα για μια πιο εντατική θεραπεία) και, στη συνέχεια, λούσε τα ως συνήθως.
  6. Θεραπείες με πρωτεΐνες
    Η πρωτεΐνη είναι το δομικό στοιχείο των μαλλιών, οπότε η ενσωμάτωση θεραπειών πρωτεΐνης στη ρουτίνα σου μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση τους. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις συστατικά όπως αυγά και γιαούρτι ως μάσκες μαλλιών πλούσιες σε πρωτεΐνες. Εφάρμοσε τη μάσκα σε νωπά μαλλιά, άφησε την για 20-30 λεπτά και στη συνέχεια ξέπλυνε καλά.
  7. Απόφυγε την υπερβολική επεξεργασία
    Ελαχιστοποίησε τη χρήση χημικών επεξεργασιών, όπως το ντεκαπάζ, η περμανάντ και η βαφή, καθώς αυτές μπορούν να αποδυναμώσουν τον άξονα της τρίχας και να προκαλέσουν ζημιά με την πάροδο του χρόνου. Εάν πρέπει να βάψεις τα μαλλιά σου, επίλεξε πιο ήπιες βαφές χωρίς αμμωνία και δώσε στα μαλλιά αρκετό χρόνο για να ανακάμψουν μεταξύ των αλλαγών.